Astăzi 25 Septembrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 19:24
Abonamente

Actualitate 11 Septembrie 2017, ora 10:19

RETROSPECTIVA celor mai importante evenimente ale săptămânii 4 -10 septembrie 2017

Marime Font

Procuratura Generală a anunțat pe 4 septembrie că șapte persoane au calitatea de bănuit în cadrul cauzei penale inițiate ca urmare a decesului în închisoare a tânărului Andrei Braguţa.

Trei dintre aceștia sunt colaboratori de poliție. Ceilalți au stat în aceeași celulă cu victima. Pe numele celor trei polițiști magistrații și a unui deținut s-au emis mandate de arest. Andrei Braguţa, în vârstă de 32 de ani, a ajuns în detenție după ce s-ar fi luat la harță cu inspectorii de patrulare care l-au stopat în trafic pentru depășirea limitei de viteză. Incidentul s-a produs la mijlocul lunii august, când bărbatul a și fost reținut. Acesta a decedat pe 26 august, a doua zi după ce a fost plasat în penitenciarul Nr. 16, care are și statut de spital de psihiatrie. IGP a anunțat că acesta ar fi murit ca urmare a unei „insuficiențe respiratorii” di cauza pneumoniei, iar vânătăile pe care tânărul le-ar fi avut pe corp sunt rezultatul agresiunii din partea colegilor de celulă, care au declarat că Braguța avea un comportament deviant. Şeful adjunct al Penitenciarului Nr.16 de la Pruncul și șeful serviciului medical al Penitenciarului Nr.13 din Chișinău au fost, pe 8 septembrie, concediaţi din sistemul penitenciar. Sancţiunile au fost aplicate pentru atitudinea neglijentă față de îndeplinirea obligațiunilor de serviciu în cazul lui Andrei Braguța.

Partidul Liberal a cerut, pe 5 septembrie, verificarea constituționalității legii prin care a fost modificat sistemului electoral. Într-o sesizare înaintată Curții Constituționale, liberalii menționează că legea respectivă contravine mai multor articole din Constituție, în special articolului 38 cu privire la „Dreptul de vot și dreptul de a fi ales” și articolului 61 cu privire la „Alegerea Parlamentului”. Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, modificarea sistemului electoral este neconstituțională și aduce grave atingeri statului de drept, democrației și pluralismului politic, care reprezintă valori supreme garantate de Constituție. Potrivit liberalului, egalitatea nu este reflectată doar în numărul de voturi de care dispune fiecare cetățean, ci și în ponderea fiecărui vot în desemnarea reprezentanților poporului. Astfel, în opinia sa, fiecare cetățean are dreptul la un singur vot, dar acest vot trebuie să aibă aceeași pondere cu cea a tuturor voturilor în desemnarea unei autorități a statului.Peste 20 de tone de mere moldovenești au fost întoarse din Federația Rusă după controlul efectuat la punctul de trecere „Kupeț”, din regiunea Kursk. Merele moldovenești trebuiau să ajungă în regiunea Nijnii Novgorod, la o fabrică de procesare. Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Rusiei, a anunțat pe 5 septembrie în pagina sa electronică despre faptul că „în lotul de mere au fost depistate larve ale moliei orientale”.

Intenția participării militarilor moldoveni, în perioada 7-24 septembrie, la exercițiul „Rapid Trident” din Ucraina s-a lăsat la Chișinău cu un ping-pong de declarații și decizii contradictorii între Președinție și Guvern. După ce șeful statului a cerut la 5 septembrie Ministerului Apărării să contramandeze pregătirile pentru participarea la eveniment, pe 6 septembrie Guvernul a aprobat o decizie prin care și-a asumat plecarea militarilor moldoveni la Centrul de instruire militară Yavoriv din Ucraina. Decizia a fost publicată în aceeași zi într-o ediție specială a Monitorului Oficial. În același timp, președintele Igor Dodon anunțase pe o rețea de socializare că a suspendat hotărârea Guvernului. Pe 7 septembrie militarii moldoveni au plecat totuşi în Ucraina. În aceeași zi, Igor Dodon a semnat suspendarea hotărârii Guvernului publicată în Monitorului Oficial şi a dispus să fie efectuat un control în unitățile militare pentru a investiga prezența sau absența militarilor și a lua decizii ce se impun, inclusiv retrogradarea responsabililor în gradele militare. Pe 8 septembrie, președintele Igor Dodon a semnat un ordin prin care interzice pe viitor participarea militarilor Forțelor Armate ale Republicii Moldova la exerciții, operațiuni, studii, misiuni, instruiri, cursuri și oricare alt tip de activitate peste hotarele țării, fără acordul său prealabil, în scris. Totodată, șeful statului a solicitat demiterea viceministrului apărării, care îndeplinește în prezent și funcția de ministru.

Deputatul Iurie Dârda a anunțat, pe 6 septembrie că părăsește fracțiunea parlamentară a PL și va continua să activeze în calitate de deputat neafiliat. Parlamentul a scris o pe rețea de socializare că în ultima perioadă este supus unei campanii de denigrare și nu dorește ca imaginea PL să fie afectată din cauza acestor acțiuni. În postura de deputat independent, Iurie Dârda spune se va conduce de promisiunile făcute cetățenilor în campania electorală, pentru care alegătorii i-au acordat mandatul, promovând integrarea europeană și valorile democratice. Partidul Liberal a rămas în Parlament cu 10 deputați.

Procuratura de circumscripție Bălți are șef nou. Este vorba despre Tatiana Ioniță, care a asigurat interimatul funcției de adjunct interimar al aceleași instituții. Ioniță a fost desemnată în bază de concurs, la ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 7 septembrie. Pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii de circumscripție Bălți s-au mai înscris și alți doi candidați –Valeriu Dubăsari și Ion Procopciuc, însă Tatiana Ioniță a acumulat cel mai mare punctaj.

Primarului suspendat Dorin Chirtoacă i-a fost înaintată învinuirea într-un nou dosar penal. Edilul s-a prezentat vineri, 8 septembrie, împreună cu avocatul, la Procuratura Anticorupție. Potrivit Procuraturii Anticorupție, în perioada 1998 – 2013, instanțele judecătorești au emis 383 de hotărâri prin care obliga Consiliul municipal Chișinău să asigure diferite persoane și familiile lor cu spațiu locativ din fondul municipal de locuințe. Astfel, din 2012 până în ianuarie 2017, Primăria, reprezentată de către primarul general, prin înțelegere prealabilă cu părțile în procedura de executare, au găsit o metodă de soluționare a titlurilor executorii, încheind tranzacții de împăcare cu persoanele care au prezentat acte executorii ale instanțelor judecătorești prin care CMC era obligat să-i asigure cu locuințe. Procurorii menționează că primarul, încheind 81 de tranzacții de împăcare și achitând mijloace ale bugetului municipal în sumă totală de 66 de milioane de lei, a cauzat administrației publice locale un prejudiciu în proporții deosebit de mari. Dorin Chirtoacă susține că și cel de-al doilea dosar, ca și primul, a fost intentat ilegal.

Premierul Pavel Filip a întreprins vineri, 8 septembrie, o vizită de lucru în orașul Odesa, Ucraina. Pavel Filip a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean, Volodimir Groisman şi a participat la ediția a II-a a Conferinței internaționale de transport de nivel înalt „Coridoarele integrate de transport Europa-Asia”. Republica Moldova şi Ucraina au stabilit pe agenda bilaterală pentru anul curent semnarea acordurilor bilaterale privind liberalizarea transportului rutier și aerian.

Maia Sandu a fost realeasă în funcţia de preşedinte al Partidului Acţiune şi Solidaritate, formaţiune pe care o conduce de la începutul constituirii ei, în mai 2016. La Congresul al II-a al partidului, desfăşurat duminică, 10 septembrie, doar candidatura Maiei Sandu a fost propusă la şefia partidului. Aceasta a obţinut 332 de voturi din numărul total de 335 de delegaţi la congres. Liliana Nicolaescu-Onofrei, Dan Perciun şi Mihai Popuşoi au fost aleşi în calitate de vicepreşedinţi ai PAS. Igor Grosu a fost reconfirmat în funcţia de secretar general PAS. Potrivit rezoluţiei aprobate la sfârşitul congresului, drept obiectiv primordial de viitor pentru PAS s-a declarat pregătirea la cel mai înalt nivel pentru următoarele scrutine electorale. PAS anunţă că va cere insistent revenirea la sistemul electoral vechi, cel proporţional, care ar permite ca PAS împreună cu alte formaţiuni politice pro-europene, anti-oligarhice, să formeze o majoritate parlamentară. PAS pledează pentru instituirea unui parteneriat strategic cu Partidul Politic ,,Platforma Demnitate şi Adevăr” şi colaborarea cu alte partide politice care împărtășesc valorile naţionale şi europene, „pentru a lupta împreună împotriva regimului de la guvernare PDM-PSRM”.

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora: 18:17

Un consilier socialist renunță la mandat

Un consilier socialist renunță la mandat

 eg Onișcenco renunță la mandatul de consilier municipal, cerând ridicarea acestuia din proprie inițiativă, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora: 16:18

Cum ar putea fi afectați românii de rezultatele obținute de AfD la alegerile din Germania

Cum ar putea fi afectați românii de rezultatele obținute de AfD la alegerile din Germania

Românii care locuiesc în Germania, sau cei care ar vrea să se mute acolo, ar putea fi afectați direct de rezultatul obținut de AfD la alegerile de duminică, în cazul în care aceștia ajung la putere și își impun unele dintre măsurile promise în campania...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 25 Septembrie 2017, ora: 14:58

(FOTO) Apelul liderului de la Tiraspol, ignorat de șeful guvernului acestuia. Alexandr Martînov SURPRINS cum face cumpărături la Chișinău

(FOTO) Apelul liderului de la Tiraspol, ignorat de șeful guvernului acestuia. Alexandr Martînov SURPRINS cum face cumpărături la Chișinău

În dorința de a-și satisface propriile necesități, oficialii din așa-zisa republică transnistreană sunt gata să ignore avertismentele administrației de la Tiraspol. Așa s-a întâmplat în cazul pretinsului premier separatist, Alexandr Martînov, care a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 25 Septembrie 2017, ora: 13:18 de Irina Tabaranu, Dorin Galben

referendum pentru chișinău POLITICĂ / Ce ar trebui să facem de ziua lui Mihai Ghimpu?

POLITICĂ / Ce ar trebui să facem de ziua lui Mihai Ghimpu? Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora: 11:45

Trei minori reținuți după ce au furat un automobil parcat pe o stradă din Chișinău

Trei minori reținuți după ce au furat un automobil parcat pe o stradă din Chișinău

 Trei minori au fost reținuți de poliție după ce ar fi furat o mașină de la niște locuitori ai orașului Chișinău.

Citeşte tot articolul

Ultima oră 25 Septembrie 2017, ora: 11:06

CUTREMUR de 4,3 în VRANCEA

CUTREMUR de 4,3 în VRANCEA

Un cutremur de 4,3 pe Richter s-a produs, luni, în zona seismică Vrancea, anunță INFP.

( ) Citeşte tot articolul


Constantin Tănase 25 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Să i-o spui lui mutu

Eu sincer nu aș vrea ca să mai fim prostiți o dată de cel care acum ni se prezintă drept „al nostru Vlad Filat”. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Gândul la moarte – sănătatea sufletului?

Probabil unii dintre voi știți că Sfinții Părinți ne-au îndemnat întotdeauna să fim cu gândul la moarte ca să ne păzim sufletele. 

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Mica adunare socialistă din Cahul, Bălți și Anenii Noi

Și atunci când zic că n-am să mai scriu despre Igor Dodon întotdeauna greșesc, pentru că intemperiile politice create de către el nu au sfârșit. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Septembrie 2017, de Ana Gabor

Suntem ca niște nasturi prost încheiați...

Tabloul politic din R. Moldova din ultima vreme îmi amintește de versul „Ce ne unește, ne și desparte". 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ce înseamnă de fapt toleranța religioasă

Într-un context în care creștinismul tinde să devină marele bau-bau al unei civilizații care nu se mai poate înțelege pe sine și în care musulmanii sunt percepuți victime și călăi în aceeași frază, ajungem să confundăm globalismul cu ideologia (comunistă) a egalizării,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

…Peste patria-nspumată (Eseu post-modernist)

…Peste patria-nspumată Vestitorul de furtună duhul răzvrătirii cântă; satele din R. Moldova fac folclor apocaliptic despre zâne preafrumoase care pleacă-n istanbuluri pe dolari să-și vândă trupul; moși cu albe-dalbe plete exorcism comit în public, invocând lupta de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Irina Tabaranu

Ajutați-o pe Moldova 1 să-și îndeplinească obligațiile...

Protestul de duminică a avut un traseu mai neobișnuit. Dacă până acum erau pichetate doar sediile unor partide sau unele instituții de stat, de data aceasta PAS și PPDA au hotărât să meargă și la sediul postului public Moldova1, televiziunea „poporului”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md