Ultima oră

Revenim la Memorandumul Kozak?

Fractiunea parlamentara a Partidului Comunistilor este gata sa voteze pentru presedintele tarii, daca Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) accepta conditiile a doua proiecte de declaratii, care au fost prezentate legislativului ieri, de catre PCRM. Liderul comunistilor, Vladimir Voronin, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca „noi le mai oferim inca o sansa, excluziva, pentru a feri tara de pericolul alegerilor anticipate”.

Cele doua proiecte se refera la crearea unui consens intre majoritatea parlamentara (PLDM, PL, PD si AMN) si opozitie (PCRM) in doua probleme: lupta impotriva crizei economice si solutionarea conflictului transnistrean. In textul proiectului, care se refera la solutionarea pasnica a conflictului transnistrean, este prevazuta „disponibilitatea de a acorda Transnistriei statutul special de republica in cadrul Republicii Moldova”. Cu alte cuvinte, acest lucru inseamna crearea unei confederatii sau revenirea la Memorandumul Kozak.

Totusi, Voronin a mentionat ca „noi nu vom vota pentru tradatori” (facand referire la Marian Lupu, care este candidatul AIE pentru functia de sef al statului – n.n.). De asemenea, Voronin a spus ca, daca aceste declaratii vor fi acceptate, fractiunea comunista se va mai gandi asupra candidaturii sale pentru fotoliul de vicespicher, ramas liber. In caz contrar, „noi n-o sa inaintam pe nimeni in conducerea parlamentului”.

Liderul comunistilor s-a aratat nemultumit fata de modul in care a fost ales Mihai Ghimpu in functia de presedinte al parlamentului. „M. Ghimpu este o persoana cu cea mai conflictuala reputatie si purtator al unor viziuni unioniste” – astfel l-a caracterizat Voronin pe succesorul sau interimar.

„Incercarile noastre de a crea o coalitie anticriza de centru-stanga au fost zadarnice. Totusi, eu consider ca a fi in opozitie nici pe departe nu este o tragedie”, a mai spus ex-presedintele RM.
Al treilea presedinte al RM a anuntat ca, incepand de luni, este plecat si de la Condrita, si de la Holercani. „Puteti sa va folositi”, a indemnat el noua administratie.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *