Atitudini

Revenirea ţarului care n-a plecat şi ştergerea putinii

De fapt e mult spus revenit, pentru că toată lumea (dar chiar toată lumea!) ştie că Medvedev a fost marioneta lui Putin. Chiar după ceremonia de inaugurare, Putin s-a pus pe făcut ordine: a dat ordin ca muncitorii migranţi din Rusia să fie obligaţi să susţină un examen de limba rusă şi de istoria Rusiei. La prima vedere ordinul pare inutil, pentru că majoritatea celor veniţi la muncă în Rusia din fostele „republici-surori” ştiu limba rusă, iar forţa de muncă ieftină din China chiar le convine ruşilor.

Atunci care-i şpilul? Probabil că Putin vrea să arate cine-i şeful, iar asta e una dintre multele modalităţi pe care le-a pus şi le va pune în practică vechiul şi noul preşedinte. Cu istoria e altă treabă. În istoria Federaţiei Ruse, fostă a imperiului şi a uniunii – niciodată istoria popoarelor mici nu va conta. Susţinerea examenului de istorie a Rusiei va fi o umilire şi o spălare pe creier a muncitorilor migranţi din „republicile-surori”. Pentru că nu vei putea munci în Rusia spunând că ruşii ne-au ocupat în câteva rânduri. În locul ocupării, moldovenii vor trebui să pronunţe „eliberării”. Iar despre 1940, când Moldova a fost ruptă iarăşi de România şi furată de ruşi, moldovenii vor trebui să spună că Moldova a fost eliberată de sistemul burghezo-moşieresc român. Ce să mai zic de faptul că ruşii, aşa cum ştiţi, îi văd pe români ca pe aliaţi ai nemţilor, iar nemţii, după sute de filme mai vechi, mai noi, despre război – sunt văzuţi de ei ca fascişti. Cel mai probabil că muncitorii migranţi moldoveni, dacă se vor declara români – vor fi trimişi acasă.

Reinstalarea ţarului Putin nu pute bine pentru moldoveni. Nu pute bine nici pentru ruşii care nu-s de partea lui. Sorokin, Prilepin, Limonov, dar şi mulţi alţi scriitori, şi nu numai… dacă ar fi după ţar – ar trebui să spele putina. Oricum, pentru fiecare dintre ei, Putin va găsi un Rogozin ca să-i terorizeze.

Ce ar mai fi de adăugat despre relaţiile frăţeşti cu fratele cel mare? Producători mici şi mari din R. Moldova, uitaţi de businessul cu vin în Rusia. Sau căraţi-l clandestin, aşa cum ajunge vinul şi apa minerală georgiană în pieţele Moscovei. Puteţi s-o luaţi cum vreţi: şi ca o pauză de şase ani. Sau ca un concediu de şase ani. Reorientarea e şi ea o soluţie. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *