Actualitate

RISE: Transnistria Republica Sheriff

Sheriff–Tiraspol

În 2015, fiecare a treiea rublă care a intrat în bugetul nerecunoscutei republici moldovenești nistrene a fost virată de companiile controlate de Victor Gușan și Ilya Kazmaly, toate parte a holdingului Sheriff. De fapt, companiile conectate la holdingul Sheriff funcționează ca un stat în interiorul altui stat, fiind active pe toate segmentele economiei – de la comerțul cu produse alimentare, automobile, carburanți, medicamente, producerea și exportul alcoolului la servicii hoteliere, telefonie fixă și mobilă, internet, bănci și asigurări, sport și presă.

În plus, mai mulți angajați ai holdingului – Oleg Baev, directorul KVINT, Dmitrii Oghirciuk, directorul Sheriff SRL, Vladislav Tidva, președintele Agroprombank – sunt și deputați în așa-zisul Soviet Suprem din partea „Obnovlenie”, partid cu o retorică prorusă și care, anul trecut, a obținut majoritatea voturilor la scrutinul parlamentar.

Patriarhii oligarhiei

Ilya Kazmaly (54 de ani) şi Victor Guşan (53 de ani) au pus bazele actualului imperiu de afaceri la un an de la încheierea războiului de pe Nistru. În iunie 1993, cei doi au fondat, în proaspăt autoproclamata republică nistreană, prima lor companie – Sheriff SRL (Detalii, AICI). Sheriff a devenit, între timp, piesa de rezistență în lanțul businessurilor în care s-au implicat cei doi.

În martie 2012, firma a fost preluată în totalitate de Gușan, care și-a atribuit și funcția de președinte, iar lui Kazmaly i-a revenit fotoliul de director. Apoi, Ilya Kazmaly a dispărut cu totul din acte, locul lui fiind luat de Dmitrii Oghirciuc. Detalii, AICI

Capital social de aproximativ 1 trilion de ruble
O altă afacere importantă a lui Gușan și Kazmaly este societatea pe acțiuni de tip închis Interdnestrcom, singurul operator de telefonie fixă și mobilă, care prestează și servicii de televiziune și internet. Cu sediul la Tiraspol, compania a fost fondată în 1998 și avea un capital social iniţial de 888 de miliarde de ruble transnistrene (aproximativ 1,6 milioane de dolari la acea dată – n.r.).

În ultimii doi ani (2014 – 2015), firma a ocupat poziția a doua în clasamentul celor mai mari contribuabili din stânga Nistrului, pe primul loc clasându-se Sheriff (Detalii, AICI). Potrivit datelor actualizate pe 16 iunie 2016, capitalul Interdnestrcom se ridica la 4 milioane de dolari americani. 

Investigația completă o găsiți aici

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *