Actualitate

Românii din Ucraina NU au cerut unirea cu patria-mama, cum a scris presă rusă

Ştirea a apărut pe mai multe site-uri din Rusia, Ucraina şi Moldova, cel mai important fiind SputnikNews, site-ul agenţiei internaţionale de ştiri a Kremlinului. Potrivit jurnaliştilor ruşi, reprezentanţii etnicilor români din Ucraina, reuniţi la Cernăuţi în „Adunarea Românilor din Bucovina de Nord”, au cerut autonomia, vorbind despre posibilitatea reunirii cu patria-mama, dar şi despre varianta în care guvernul de Bucureşti le-ar asigura protecţia militară. Motivul invocat este instabilitatea din această regiune a Ucrainei, unde gruparea paramilitară „Sectorul de Dreapta” se confruntă cu forţele de ordine într-un conflict a cărui miza parte a fi mai degrabă contrabandă cu ţigări.
Informaţia a fost preluată de Internaţional Business Times, unul dintre cele mai citite site-uri de ştiri din lume, fără că sursă ei să fie clară. Aparent, a apărut pentru prima dată pe site-ul de limba rusă NR24.org. Vineri, au apărut însă clarificări. Potrivit publicaţiei românilor din Cernăuţi, Bucpress, este vorba despre o diversiune.
Mai mulţi lideri ai unor asociaţii culturale româneşti din Cernăuţi au dezminţit informaţia respectivă, scrie Agerpres. Numele liderilor românilor din Bucovina care apar în ştirea iniţială sunt, cel mai probabil, inventate – de pildă, preşedinta Adunării, „Dorina Chirtoacă”, duce cu gândul la primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă.
Preşedintele Societăţii pentru Cultură Românească ‘Mihai Eminescu’, Vasile Bacu, a declarat pentru Bucpress că un astfel de eveniment nu a avut loc la Cernăuţi, iar personajele ei sunt inventate. Potrivit Bucpress, ‘important este că mai multe agenţii de ştiri din România şi Republica Moldova, dar şi din Ucraina au preluat cu o deosebită uşurinţă informaţia respectivă, fără a se convinge că ea este veridică, fiindcă atrăgea atenţia publicului’.
‚E limpede că şi fotografiile postate pe site-ul rus (nr24.org) sunt de la un alt eveniment şi, în mod logic, o Adunare a Românilor şi-ar fi anunţat nouă denumire a organizaţiei în limba română şi nu în ucraineană, după cum reiese din fotografiile bine lucrate în programe de grafică digitală şi preluate de presă’, scriu jurnaliştii publicaţiei de la Cernăuţi.

sursa: protv.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *