CSI / Rusia

Rusia adopta o lege care autorizează confiscarea activelor altor state aflate pe teritoriul său

"Imunitatea juridică a unui stat străin şi a activelor sale poate fi restrânsă pe principiul reciprocităţii, dacă se stabileşte că imunitatea Federaţiei Ruse şi a activelor sale a fost restrânsă în aceste ţări", potrivit acestei legi, publicate joi în Monitorul Oficial, Rosiskaia Gazeta, şi care va intră în vigoare la 1 ianuarie.

Această ridicare a imunităţii unui stat extern este "fără apel" şi poate interveni "la orice moment al procedurii" îngheţării activelor ruseşti într-o ţară, dar nu permite Moscovei să confişte active ale şefilor de stat, ambasade, nave de război sau avioane.

Legea a fost votată în 23 octombrie de deputaţii Dumei, că răspuns la îngheţarea unor active ale statului rusesc în mai multe ţări europene.

Aceste acţiuni au venit după decizia din 2014 a Curţii de Arbitraj de la Haga care obligă Moscova să plătească acţionarilor companiei petroliere Iukos o despăgubire de 50 de miliarde de dolari, o suma record.

Curtea a decis că statul rus a orchestrat în 2004 dezmembrarea fostului număr unu al sectorului petrolier din Rusia, din motive politice: Iukos aparţinea oligarhului şi opozantului lui Vladimir Puţin Mihail Hodorkovski.

Rusia a refuzat să aplice decizia.

Mai multe active ruseşti au fost deja îngheţate: În Franţa, conturile a circa 40 de bănci au fost îngheţate, precum şi "opt sau nouă clădiri", potrivit lui Tim Osborne, directorul executiv al GML, holdingul care reprezintă fostul acţionar majoritar al Iukos.

În Belgia, printre conturile ruseşti îngheţate figurează cele ale ambasadei Rusiei şi ale reprezentanţilor permanenţi ai Rusiei pe lângă UE şi NATO la Bruxelles. Astfel de proceduri sunt în curs şi în Marea Britanie şi Statele Unite, potrivit lui Osborne.

sursa. hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *