Economie

Rusia trebuie să plătească recompense deportaţilor moldoveni

După prăbuşirea URSS-ului, Guvernul Federaţiei Ruse, asemenea Guvernului Germaniei, şi-a asumat responsabilitatea pentru atrocităţile comise de regimul totalitar comunist şi s-a obligat să plătească recompense morale şi materiale tuturor persoanelor care au avut de suferit. La 18.10.1991, Guvernul Rusiei a adoptat Legea nr. 1761, conform căreia a plătit recompense cetăţenilor săi. La insistenţa guvernelor fostelor republici sovietice, în 2006, Guvernul Federaţiei Ruse a adoptat o lege prin care s-a obligat să plătească recompense şi cetăţenilor fostelor republici sovietice. Ştiu că aceste recompense au fost achitate. Dar Guvernul comunist din Moldova n-a îndrăznit să ceară recompensele cuvenite moldovenilor, ca să nu… strice relaţiile cu Moscova.

Mă adresez societăţii civile, mediului academic, politicienilor, istoricilor, oamenilor de afaceri, mass-media şi mai ales descendenţilor celor pătimiţi cu următoarea propunere: să se creeze o asociaţie de scurtă durată, care, cu ajutorul Cărţii Memoriei, editate la Chişinău, să identifice toţi pătimiţii, apoi să se facă un calcul prin care să se aprecieze suma necesară pentru recompense. Urmează ca Asociaţia foştilor deţinuţi politici din Moldova să se adreseze Guvernului nostru ca acesta, în numele pătimiţilor, pe cale diplomatică, să ceară statului rus să-şi onoreze obligaţiunile.

În numele celor mai destoinici fii ai neamului nostru, care şi-au găsit odihna de veci în Siberiile de gheaţă, în numele demnităţii noastre naţionale, implor persoanele marcante să se implice la rezolvarea acestei probleme naţionale.

Oameni buni, gândiţi-vă la calvarul la care au fost supuşi bunicii, părinţii, surorile şi fraţii noştri. E strigător la cer! Germania, distrusă în război, a plătit compensaţii tuturor pătimiţilor, inclusiv ruşilor. Dacă Guvernul Federaţiei Ruse va refuza, să ne adresăm la CEDO, pentru ca, documentar, să le dăm o lecţie de morală creştină celor care, prin vocea Patriarhului Rus, se declară… „Sveataia Rusi”, adică… Rusia Sfântă.
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Dumitru Ciobanu,
deportat cu părinţii la 3.06.1941,
fost condamnat pentru trădare de ţară la zece ani de detenţie

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *