Comentariu

Şantaj sau despărţire? Rusia trage linia de demarcare

La începutul acestei săptămâni, Moscova a anunţat că produsele din carne de pui exportate de Ucraina sunt infestate cu bacteriile salmonella şi listeria. Imediat Guvernul de la Kiev a suspendat exporturile de carne de pui, nu doar în Rusia, ci şi în Kazahstan şi Belarus – mai precis în întregul spaţiu al Uniunii Vamale coordonate de Moscova. Rezultatele investigaţiei ucrainene sunt aşteptate în următoarele săptămâni, iar oficialii de la Kiev care s-au pronunţat asupra cazului s-au declarat încrezători că nu poate fi vorba de exporturi infestate din Ucraina.

Pe de altă parte, nici ucrainenii nu stau cu mâinile în sân: în lunile ianuarie-martie 2013, Ucraina a importat cu 17% mai puţine gaze naturale din Rusia. Iar în primele săptămâni ale lunii mai din acest an, importurile de gaze ruseşti în Ucraina au atins minimum 11,7 milioane metri cubi, faţă de 800 de milioane metri cubi în luna precedentă. Războiul gazelor naturale continuă între Moscova şi Kiev. „Gazprom” şi oficialii ruşi au boicotat la sfârşitul săptămânii trecute întâlnirea dintre oficialii Uniunii Europene şi reprezentanţii Ucrainei, întâlnire la care s-a discutat modul în care Ucraina poate deveni un nod de transfer al gazelor naturale dintre Rusia şi UE. Moscova doreşte ca „Gazprom” să cumpere întreaga reţea de distribuţie a gazelor naturale din Ucraina şi să domine astfel acest nod de transfer. Discuţiile dintre Ucraina şi UE nu sunt văzute cu ochi buni de Moscova.

Putin a enunţat limpede pentru preşedintele ucrainean Ianukovici care sunt condiţiile de colaborare: fie că Ucraina se alătură Uniunii Vamale, fie că va începe să sufere consecinţele unor blocaje ale schimburilor de mărfuri şi circulaţiei forţei de muncă. Oferta este clară: ori cu Uniunea Europeană, ori cu Uniunea Vamală. Deşi nu a fost la fel de limpede, aceeaşi ofertă trebuie să fie valabilă şi pentru Republica Moldova. În acest sens, trebuie văzută informaţia privitoare la noile condiţii de intrare în Federaţia Rusă şi de acces la piaţa muncii de aici pentru cetăţenii Republicii Moldova. Uniunea Vamală a Moscovei începe să funcţioneze şi fostele state sovietice trebuie să aleagă.

Rămâne de văzut dacă toate aceste noi măsuri constituie elemente ale unui şantaj sau este vorba de o nouă linie de demarcaţie. Federaţia Rusă a evoluat de la metodele sovietice şi postsovietice şi a îmbrăţişat un model asemănător cu cel al Uniunii Europene (care a început tot cu o uniune vamală). Desprinderea de trecutul sovietic se găseşte din ce în ce mai mult în mâinile cetăţenilor Republicii Moldova la alegerile care urmează. Doar că nu trebuie să ne facem iluzii cu privire la o politică unitară la Moscova – şi acolo există cercuri de influenţă cu interese diferite, iar unele dintre acestea consideră în continuare Basarabia o zonă de influenţă proprie, astfel că există posibilitatea să fie vorba de fenomene concomitente: şantaj şi demarcaţie în acelaşi timp.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *