Ultima oră

Şapte aliaţi NATO vor crea o forţă multilaterală de intervenţie rapidă, cu cel puţin 10.000 de membri

Scopul este crearea unei forţe multilaterale, cu capacitate de mobilizare rapidă, dar care să fie folosită şi pentru exerciţiile obişnuite. Divizia britanică din cadrul forţei de intervenţie rapidă ar urmă să includă atât unităţi aeriene şi navale, precum şi trupe la sol, arată publicaţia citată.

Cele 7 ţări sunt Marea Britanie, Danemarca, Lituania, Letonia, Estonia, Norvegia şi Olanda. Se pare că şi Canada şi-a exprimat dorinţa de a fi implicată în operaţiuni.

Premierul britanic david Cameron ar urmă să anunţe săptămâna viitoare, în contextul summit-ului NATO din Wales din 4-5 septembrie, crearea acestei forţe de intervenţie rapidă.

După anexarea Crimeei de către Rusia în luna martie, membrii NATO au luat câteva măsuri pe termen scurt pentru a consolida securiatea aliaţilor din estul Europei îngrijoraţi de nouă atitudine internaţională a Rusiei.

În cadrul summit-ului de săptămâna viitoare, preşedintele Barack Obama şi alţi lideri NATO urmează să se pună de acord asupra unui plan pe termen lung pentru consolidarea flancului estic al alianţei.

Un element al planului va fi reorganizarea forei actuale de intervenţie rapidă a NATO astfel încât unele unităţi să aibă capacitatea de răspunde la o criză în decurs de câteva zile, au declarat diplomaţi NATO.  

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *