Editorial

Schimbarea vine de la noi, nu de la guvernare

Într-o ţară serioasă, cu o societate activă, aceste proteste ar fi avut loc demult, chiar de când s-a aflat despre furtul miliardului. Însă nu trebuie să uităm că locuim în Republica Moldova, o ţară cu o societate nepăsătoare şi coruptă – la fel ca toată guvernarea.

Eu nu voi merge la protest. Nu pentru că nu-mi pasă de miliardul furat, nu pentru că nu mă deranjează tarifele astronomice pentru serviciile comunale, şi nu pentru că susţin actuala guvernare. Nu voi merge la protest pentru că nu înţeleg rostul lui. Să presupunem că societatea se mobilizează şi guvernul îşi dă demisia. Ce ne aşteaptă mai departe? Ce oameni punem în noul guvern. Nu vom face nimic, decât să schimbăm actorii, însă piesa de teatru va rămâne aceeaşi tragi-comedie mioritică. Nu doar guvernul este stricat, toată societatea este stricată, toată societatea este coruptă – doar că, la o scară mai mică. Corupţii de sus operează cu milioane de euro, corupţii de jos cu sutele – nu văd nici o diferenţă.

Aş vrea să-i rog pe organizatorii protestelor să-mi dea o listă de persoane care vor face parte din noul guvern, care vor stârpi corupţia şi vor împăca toată societatea, care vor reforma sistemul educaţional, medical şi judecătoresc. Pe pagina web a portalului platformei Demnitate şi Adevăr nu am găsit aceste nume. Nu am găsit nici măcar un plan de acţiuni despre cum ar putea fi depăşită criza actuală. Am găsit doar nişte populisme ieftine despre consultarea cu experţii internaţionali şi găsirea soluţiilor. Ceea ce înseamnă că soluţia nu există. Astfel de populisme auzim şi de la actualii guvernanţi, în fiecare zi, de prin 2009 încoace. Ăştia tot caută soluţii şi se consultă. Atunci care ar fi rostul să-i înlocuim cu alţi oameni care vor face acelaşi lucru? E inutil să mai ademenim lumea cu termeni precum „demnitate”, „identitate” şi „adevăruri”. Societatea nu mai vrea adevăruri! Societatea vrea să aibă ce pune pe masă, societatea vrea o educaţie calitativă şi accesibilă pentru copiii să-i, societatea vrea salarii şi pensii normale, societatea vrea o economie sănătoasă şi o ţară dezvoltată. Pentru asta e nevoie de un plan de acţiuni concret şi oameni concreţi. Planul nu există, nici oamenii care l-ar putea înfăptui. Există doar demnitatea şi adevărul.

Guvernarea actuală e coruptă şi mucedă până la oase. Însă viitoarea guvernare va fi la fel. Iar protestul de care are nevoie această ţară trebuie să înceapă în fiecare casă, de la fiecare cetăţean. Şi atunci când fiecare, de la mic la mare, va accepta să trăiască după reguli stricte şi legi bine puse la punct, atunci vom fi gata să dăm jos guvernarea şi să facem ordine în ţară. Pentru că revoluţia nu înseamnă schimbarea guvernării, ci schimbarea mentalităţii sociale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *