Timpul Local

Şcoala generală o să dispară, iar şcolile mici vor fi reorganizate…

„Dacă vrem învăţământ de calitate, trebuie să fim pregătiţi pentru reforme. Acestea nu au fost niciodată prea plăcute, ele presupun anumite constrângeri la care, dacă nu recurgem, vom constata că am pierdut sistemul de învăţământ”, a menţionat Mihail Şleahtiţchi. Declaraţia survine după ce deputatul comunist Igor Dodon a publicat pe blogul său un text despre care spune că ar fi proiectul acordului negociat de guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Documentul vizat prevede o serie de reforme, iar cele mai drastice schimbări ar urma să fie efectuate în sistemul învăţământului. Potrivit documentului, în următorii doi ani ar putea să fie majorat numărul elevilor în clase, să fie închise şcolile mici, iar peste 2.660 de profesori să fie concediaţi.

Ministrul Educaţiei nu a confirmat, dar nici nu a infirmat autenticitatea acestui text, subliniind că, la moment, nu există niciun document semnat sau aprobat de guvern şi că abia peste două-trei săptămâni, când acesta va exista oficial, el va fi dat publicităţii. Totuşi, ministrul a ţinut să remarce că reorganizările ce vor avea loc se datorează faptului că R. Moldova trece printr-o involuţie demografică, numărul copiilor scade, în foarte multe instituţii sunt puţini copii, în timp ce numărul cadrelor didactice este mare.
Cât priveşte reducerea cadrelor, prevăzută de documentul în cauză, ministrul a subliniat că, în cazul în care vor fi disponibilizări, se va opera la nivel de unitate, fiind reduse, înainte de toate, locurile vacante şi că reforma în cauză nu va afecta oameni concreţi. „În urma reorganizării, profesorii nu vor rămâne fără ore, poate doar norma didactică va fi mai mică”, a menţionat Mihail Şleahtiţchi.

Referitor la posibilitatea închiderii şcolilor, el a adăugat că „se confundă dispariţia anumitor tipuri de instituţii de învăţământ în contextul reformei, fără a se ţine cont că în urma reorganizării apar noi forme de instituţii. Spre exemplu, şcolile de cultură generală o să dispară, dar în locul lor vor apare licee şi gimnazii. Deci, instituţia de învăţământ ca atare nu va dispare, ci are loc un proces prin care dispare una din treptele depăşite şi anacronice pentru noi”.

Ministrul a calificat gestul deputatului comunist ca fiind unul electoral şi o metodă de a lovi în guvernare.

Opoziţia îşi face treaba: critică guvernarea!

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr

„Există un proiect de document de intenţie, dar nici cei de la FMI, nici cei din R. Moldova nu au dreptul să îl facă public. Atâta timp cât nu a fost semnat, rămâne un document de intenţii. Referitor la conţinut, sigur că în acest document se regăsesc şi anumite reforme pe care guvernul trebuie să şi le asume. Era mult mai bine dacă aceste reforme erau eşalonate în timp. Nu veneam acum cu aceste moşteniri, cu reforme care n-au fost făcute, inclusiv în ultimii opt ani de zile, şi acum, în plină criză, eşti nevoit să strângi cureaua. De aceea, nu vreau să intru în polemică cu opoziţia. Opoziţia îşi face treaba: critică guvernarea”, a declarat pentru postul de radio Europa Liberă, referitor la documentul publicat de I. Dodon, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *