Social

Scumpiri a 445 dintre medicamentele din MD

Costul acestora urmează să fie majorat cu aproximativ trei la sută. Scumpirea produselor farmaceutice este determinată de deprecierea leului, în raport cu principalele valute de referinţă.

De la începutul anului, preţurile medicamentelor au fost modificate de șapte ori. Potrivit legislaţiei, preţurile medicamentelor pot fi revizuite dacă rata de schimb a monedei naţionale, faţă de cea a ţării producătoare se majorează cu peste cinci la sută în decurs de o lună.

Astfel, după modificarea preţurilor, Vasaprostan, medicament care ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui va fi vândut cu peste 7 900 de lei, cu 4 700 de lei mai mult. Şi cărbunele activat care ajută la digestie va fi mai scump cu aproape 20 de bani şi va ajunge până la 2,52 de bani.
Oamenii spun că sunt îngrijoraţi de noile scumpiri.

„E foarte rău pentru toată populaţia din Moldova. Sunt invalid de grupa treia şi tare mă bate la buzunar”, confesează unul dintre intervievaţi.
„Este foarte rău că se scumpesc medicamentele pentru că şi salariile sunt foarte mici. În farmacii nu găseşti medicamentele care sunt necesare oamenilor sau cele mai ieftine”, spune una dintre persoane.

„Pe toată lumea afectează pentru că nu doar medicamentele se scumpesc, iar salariile rămân la fel”, spune o altă persoană intervievată.
Cea mai semnificativă majorare a avut loc la începutul lunii ianuarie. Atunci, preţul preparatelor farmaceutice a crescut, în medie, cu şapte la sută. Ulterior, Ministerul Sănătăţii a emis un nou ordin, prin care a anunțat majorarea cu încă opt la sută a prețurilor medicamentelor.

Cea mai recentă scumpire a avut loc la sfârșitul lunii mai.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *