Astăzi 17 Ianuarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Actualitate 22 Decembrie 2017, ora 15:30    Din editia print

Se duc ca fulgii

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

 Anul acesta a fost marcat de niște plecări implacabile pentru spațiul cultural și public din România.

Acum câteva zile a plecat spre ceruri ultimul Rege al tuturor românilor. L-au plâns mulți, l-au plâns toți, ca semn de iubire necondiționată și respect profund. A plecat la cele veșnice și Alexandru Moșanu, un om de calitate, istoric, profesor, dar și primul președinte al Parlamentului, care a citit Declarația de Independență. Nu s-au prea îmbulzit autoritățile la catafalcul acestuia, pentru că au memoria scurtă și au uitat cine le-a creat „statul” pe care-l conduc. El a plecat la Dumnezeu curat și modest, după cum i-a fost și viața. Tot zilele trecute, cultura noastră a suferit plecarea spre îngeri a marelui artist, Vladimir Curbet, care a creat ceva durabil - Ansamblul „Joc”.

O altă veste tristă a ajuns în sufletele noastre zilele acestea. Fără să ne anunțe, s-a dus dintre noi Andrei Galben, rectorul și fondatorul ULIM. L-am cunoscut mult? L-am cunoscut puțin? Nu mai contează nici pentru el, nici pentru mine. Ceea ce pot spune este că am aflat în el un om curajos, îndrăzneț, perseverent, care a realizat toate obiectivele pe care și le-a propus. Era omul fericit (așa l-am cunoscut eu): avea o familie extraordinară, a creat o universitate recunoscută și peste hotarele statului R. Moldova, a iubit oamenii din jur, a făcut multe lucruri bune. Dar cel mai important e că n-a făcut rău nimănui.Ca muritor, Andrei Galben se va întoarce în humă, căci din humă ne-am născut, dar a reușit să facă o umbră frumoasă, luminoasă pe acest pământ, pe care l-a iubit nespus.
Odihnește-te în pace, prietene Andrei Galben. Odihniți-vă în pace toți cei care ne-ați părăsit, dar ați rămas pentru eternitate în sufletele celor care v-au cunoscut.

Alexandra Tănase

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2018, ora: 08:03 de Ana Marchitan

Anul Centenarului în raionul Ialoveni

Anul Centenarului în raionul Ialoveni Din editia print

Toate activitățile educative, istorice, culturale și sportive, care se vor desfășura în acest an la Ialoveni vor fi dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 12 Ianuarie 2018, de Ana Gabor

2018. Ce-ţi doresc eu ţie?

Românii au intrat în anul Centenarului Marii Uniri. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md