Ultima oră

Securitatea energetică: Astăzi încep livrările de gaz românesc care va fi MAI IEFTIN decât cel rusesc

Chișinăul speră astfel să reducă dependenţa Republicii Moldova de gazele ruseşti.

În acest an Moldova urmează să importe din România peste 1 milion de metri cubi de gaze la prețul de 255 de dolari pentru mia de metri cub. Gazele naturale românești vor ajunge la punctul de distribuție Ungheni de unde vor fi pompate în rețeaua centrală a întreprinderii Moldovagaz, a declarat ministrul adjunct al economiei Valeriu Triboi.

Premierul moldovean Chiril Gaburici a precizat că în prezent se poartă discuții cu partenerii externi pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, lucru ce va asigura aproape în totalitate necesitățile energetice ale Republicii Moldova.

Pentru extinderea gazoductului până la Chișinău sunt necesari peste 60 de milioane de euro, dintre care 10 milioane vor fi alocați de Uniunea Europeana.

Capacitatea gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, mai mult decât consumul Republicii Moldova. Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat pe 27 august 2014, la un an de la lansarea construcţiei acestuia.

De la începutul anului, Republica Moldova cumpără gaze naturale din Federaţia Rusă, la preţul de 332 de dolari. La momentul semnării contractului, prețul gazului românesc era mai ieftin decât cel importat din Rusia cu cel puțin 50 de dolari.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *