UE / Nato

Senator american: Washingtonul trebuie să oblige Rusia să plece din Transnistria

Iniţiatorul raportului este senatorul republican, Richard Lugar. AFP scrie că documentul recomandă administraţiei preşedintelui Barack Obama să sprijine eforturile Franţei şi Germaniei de a contribui la soluţionarea conflictului din Transnistria – „teritoriu controlat de forţele separatiste şi susţinute de F. Rusă după destrămarea URSS”.

„Experienţa îndelungată arată că SUA sunt lider în problema securităţii în Europa”, se arată în raport.

Documentul elaborat de Lugar solicită „atenţie diplomatică la nivel înalt pentru a convinge Rusia că asistenţa sa în rezolvarea problemei transnistrene şi a altor conflicte din Eurasia ar demonstra că evoluţia relaţiilor acesteia cu NATO pot asigura securitatea în Europa de Est”.

Amintim că anul trecut preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, au cerut Federaţiei Ruse să retragă Armata a XIV-a din Transnistria.

„Statele Unite ar trebui să sprijine ferm eforturile europene de a rezolva conflictul şi, astfel, să asiste R. Moldova în promovarea aspiraţiilor sale euro-atlantice”, se menţionează în introducerea raportului. Senatorul Lugar mai menţionează că Rusia nu şi-a îndeplinit până în prezent angajamentele luate în anul 1999 la Istanbul, de a retrage trupele din zona separatistă.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *