Externe

SI a întreprins aproape 900 de atacuri în primul trimestru, ca răspuns la pierderile teritoriale

Organizația jihadistă încercând să răspundă astfel la pierderile teritoriale însemnate înregistrate în ultimul timp, indică un raport publicat duminică de compania de informații și analize globale IHS, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, în primele trei luni din 2016 au avut loc 891 de atacuri ale SI în Irak și Siria, o creștere cu 300% față de orice alt trimestru de când jihadiștii au cucerit teritorii importante, la mijlocul lui 2014.

În atacurile din ianuarie-martie 2016 au fost uciși 2.150 de oameni, cu 44% mai mulți decât în precedentele trei luni, acesta fiind și cel mai sângeros bilanț în aproape un an.

‘Gruparea recurge tot mai mult la violențe cu victime în masă în condițiile în care este supusă unor presiuni puternice din multe părți’, a explicat Matthew Henman, șeful Jane’s Terrorism and Insurgency Centre din cadrul IHS.

Armata SUA estimează că teritoriul stăpânit de SI s-a redus cu circa 40% în Irak față de apogeul din 2014, și cu 20% în Siria.

Raportul IHS mai semnalează o intensificare a atacurilor SI în Libia, unde militanții organizației jihadiste au preluat controlul asupra orașului Sirta, din centrul țării, și au atacat câmpuri petrolifere.

Analiza arată că în primele trei luni ale anului au avut loc deja tot atâtea atacuri ca în precedentele șase luni.

Potrivit IHS, activitatea Statului Islamic s-a intensificat și în zona orașului Sabratha, din nord-vestul țării, descrisă drept un teren de pregătire a unor atacuri în țara vecină Tunisia. ‘Atacuri de mare impact, cu numeroase victime, sunt o metodă încercată și testată de a deturna atenția de la problemele cu care se confruntă SI’, și destinată ‘atât consumului intern, cât și extern’, a explicat Matthew Henman.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *