Moldova

Sinistraţii vor beneficia de case, indemnizaţii şi înlesniri

La întrunire au participat şi reprezentanţi ai misiunilor internaţionale acreditate în R. Moldova, donatori externi. Imediat după şedinţă, a avut loc un briefing susţinut de premierul Vlad Filat, ministrul de Stat Victor Bodiu şi ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale Marcel Răducan. În cadrul lui, prim-ministrul a informat ziariştii că a fost aprobată o hotărâre potrivit căreia combustibilul şi carburanţii utilizaţi pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor vor fi scutiţi de accize. Mărfurile, lucrările şi serviciile destinate lichidării consecinţelor inundaţiilor vor fi impozitate la cota zero TVA, iar mărfurile şi serviciile importate în acest scop vor fi scutite de taxe vamale şi de taxele pentru efectuarea procedurilor vamale. De asemenea, se permite achitarea în avans în mărime de 30% pentru mărfurile, lucrările şi serviciile contractate în vederea lichidării consecinţelor acestor calamităţi naturale.

Vlad Filat a declarat că, pe lângă cele 750 mii lei alocate anterior, Guvernul a decis să aloce încă 275 mii lei din contul special al Ministerului Finanţelor, astfel încât toţi sinistraţii din raionul Hânceşti să primească ajutorul unic de 500 de lei pentru cheltuieli de primă necesitate. Prin aceeaşi hotărâre, s-au mai alocat mijloace financiare şi pentru sinistraţii din raioanele Briceni – 32 mii lei şi Ungheni – 77 mii lei.

Prim-ministrul a mai anunţat că Guvernul a constituit o Comisie naţională pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor şi a stabilit sarcini concrete pentru instituţiile statului în vederea demarării lucrărilor de construcţie a caselor de locuit pentru sinistraţi. Potrivit lui, tinerii din zonele afectate vor beneficia de facilităţi la admiterea la studii, vor primi burse de la bugetul de stat şi locuri în cămine. De asemenea, el a comunicat că 200 de tineri, cu vârstele cuprinse între 16-26 de ani, vor avea o vacanţă în taberele de odihnă din România. În acelaşi timp, în zilele următoare va fi adresată o solicitare oficială către Guvernul României pentru ca o parte din grantul acordat ţării noastre să fie redirecţionat la construcţia locuinţelor pentru sinistraţi.

Totodată, premierul a precizat că Guvernul evaluează şi pierderile din agricultură, provocate de inundaţii, precum şi suma compensaţiilor ce urmează a fi acordate.

În cadrul şedinţei de ieri a Guvernului a fost examinată şi problema asigurărilor obligatorii a imobilelor şi terenurilor agricole.

Ministrul de Stat Victor Bodiu a declarat că situaţia în zona afectată rămâne a fi stabilă cu excepţia satului Sărăteni, unde mai persistă pericolul de inundaţii.
Ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale Marcel Răducan a specificat că locuinţele ce vor fi construite pentru familiile sinistraţilor vor avea finisate la începutul sezonului rece din acest an cel puţin o cameră, bucătăria şi antreul.
În urma inundaţiilor din ultima perioadă, în satul Nemţeni au fost deteriorate 214 case, iar satul vecin, Cotul Morii, a fost în totalitate inundat, circa 500 de gospodării fiind înghiţite de ape, astfel încât satul va fi strămutat. La Sărăteni sunt distruse 20 de case, iar la Obileni – zece. Numărul total al caselor şi familiilor sinistrate urmează a fi precizat.

Până în prezent, din cele patru sate din raionul Hânceşti afectate de inundaţii – Nemţeni, Cotul Morii, Obileni şi Sărăteni – au fost evacuate 2379 de persoane.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *