Eveniment

SISTEMUL PUTIN, un manual al regimului Voronin (II)

In decembrie 1999, cand Putin isi da demisia din functia de prim-ministru, pregatindu-se sa intre in cursa electorala pentru presedintie, la Chisinau, Iurie Rosca tradeaza Alianta pentru Democratie si Reforme, creata pentru a tine piept PCRM, si se aliaza lui Voronin, votand pentru demiterea Guvernului Sturza. Aceasta a stirbit din imaginea RM pe plan international, mai ales ca ne aflam in preajma summitului Consiliului Europei de la Helsinki din 10 decembrie, la care RM putea sa primeasca un semnal clar de incurajare pentru integrarea europeana. Nimeni altul decat Kremlinul nu ar fi avut interes sa zadarniceasca apropierea Chisinaului de Bruxelles.

Doi frati de cruce

Calea lui Vladimir Voronin spre putere a coincis in timp cu venirea lui Putin la carma Kremlinului. In operatia de confiscare a puterii, Putin a fost sustinut de catre fostii sai colegi din serviciile secrete, iar in victoria lui Voronin un rol incontestabil l-a jucat Iurie Rosca. Dupa ce a preluat conducerea Frontului Popular si a compromis Miscarea de eliberare nationala, Rosca i-a ajutat din umbra pe comunisti sa preia conducerea statului, iar pe Voronin – sa devina stapan peste tot ce misca in RM. In vara lui 2000, cand Putin era deja presedinte, Voronin si Rosca au votat pentru schimbarea formei de guvernare in RM. In decembrie a avut loc prima tentativa de alegere a sefului statului de catre Parlament. Au participat Pavel Barbalat si Vladimir Voronin. PPCD a boicotat alegerile de trei ori, provocand alegeri parlamentare anticipate, care s-au incheiat cu victoria PCRM. Mitingurile lui Rosca din 2002 doar l-au ajutat pe Voronin sa se eschiveze de la promisiunile facute in perioada electorala despre aderarea RM la Uniunea „Rusia-Belarus” si despre recunoasterea limbii ruse ca a doua limba de stat. La 4 aprilie 2005, Rosca trece deschis de partea comunistilor.

Preluarea proprietatilor

Dupa exemplul rus, rafuiala cu agentii economici neloiali comunistilor si acapararea tuturor afacerilor importante de catre Oleg Voronin s-a aflat la ordinea de zi a PCRM din 2001 pana in prezent. In alegeri, PCRM a fost sprijinit de catre unul din capii lumii interlope, Grigore Caramalac, zis „Bulgaru”, care i-ar fi dat lui Voronin 500.000 USD bani gheata „pentru necesitatile partidului”. Presat apoi, Caramalac fuge din tara, iar Voronin decide sa-i preia businessul. Dorind sa beneficieze de unul singur de afacerile lui „Bulgaru”, liderul comunist intreprinde masuri ca sa-i elimine pe Petru Dimitrov, Petru Sosev si Vadim Misin care intrasera in schema companiilor lui Caramalac. La scurt timp, Dimitrov dispare si nu a mai fost gasit, Sosev a fost arestat si, dupa o luna de detentie, renunta la partea lui de afacere in folosul lui Oleg Voronin, iar Misin renunta la partea sa de buna voie. Mai tarziu, Caramalac avea sa declare ca toti oamenii de afaceri bine cunoscuti in RM – in special, cei care l-au ajutat anterior pe Voronin – ori se afla dupa gratii, ori sunt fugari prin lume, precum e cazul renumitului om de afaceri Vsevolod Iampolski. Ramane o enigma decesul directorului pietei din Balti, Grumatchi, care, avand unele neintelegeri cu procurorul orasului de atunci, Ion Morei (astazi seful Consiliului Suprem de Securitate), a fost impuscat in drum spre serviciu.

Atacurile de tip „raider” reprezinta o alta metoda de acaparare a afacerilor, care, de regula, functioneaza dupa modelul: sefii unor intreprinderi sunt arestati, timp in care se organizeaza noi adunari generale si sunt alesi alti directori, care preiau controlul asupra afacerilor. Un caz cu rasunet in aceasta privinta este cel al omului de afaceri Sergiu Edu (cazul „Nord-Mobila”), care, dupa ce a fost izolat, a fost torturat cu atata cruzime incat si-a iesit din minti, iar in cele din urma, anul trecut, s-a aruncat de pe fereastra judecatoriei si ulterior a murit. In acelasi mod se incearca si acapararea Companiei „Carmez”. Anatol Caslaru, unul din proprietarii si directorul institutiei a fost incarcerat sub acuzatia de incalcare a legislatiei privind asigurarile si, in scurt timp, necunoscuti au organizat o noua adunare generala, preluand conducerea.

Sunt bine cunoscute atacurile asupra lui Anatol Stati, proprietarul firmei „Ascom”, companie de servicii petroliere. Presiunile personale ale lui Voronin l-au facut sa fuga in Romania, iar dupa 7 aprilie acestea s-au indreptat asupra lui Gabriel Stati, fiul omului de afaceri. Anatol Stati crede ca arestarea fiului sau face parte din planul pus la cale de Voronin care ar vrea sa acapareze afacerile familiei Stati. Voronin nu s-a sfiit sa sacrifice imaginea RM si, la 6 octombrie 2008, i-a sugerat in scris omologului sau kazah sa submineze afacerile prospere ale lui Stati in Kazahstan. Acum Anatol Stati este impus sa-si vanda in graba activele de acolo.

Subordonarea de partid a organelor de forta

Justitia in RM se deosebeste de cea ruseasca doar prin marimea mitei pe care moldovenii o ofera functionarilor si nivelului de presiune politica asupra slujitorilor zeitei Themis. Potrivit avocatului Victor Pantaru, judecatorii moldoveni sunt satui de „procese prin telefon”: „Ei vad ca gresesc, dar, din anumite motive, adopta decizii in defavoarea persoanelor aflate pe banca acuzatiilor”.

Politia a fost si ea transformata in institutie de tortura. Preluand exemplul rusesc, Voronin sporeste constant bugetele institutiilor de forta, in special ale politiei. In bugetul de stat pentru 2009, cheltuielile pentru ocrotirea sanatatii au crescut cu 9,6%, iar pentru „mentinerea ordinii publice” – cu 37,6%. Mai mult chiar, veniturile la Bugetul de stat se acumuleaza in urma masurilor represive contra cetatenilor. Legea bugetului pentru 2009 arata ca amenzile si sanctiunile administrative in acest an vor constitui 70 mln. lei, adica de doua ori mai mult decat in 2008. Presa a scris ca dupa 7 aprilie, cand sute de tineri au fost maltratati in comisariatele de politie, politia a strans de la rudele acestora taxe pentru intretinere.
Abuzul de putere si profanarea legii

Ca sa asigure mentinerea la putere a PCRM pentru al treilea termen, la 10 aprilie 2008, parlamentul, cu votul majoritatii comuniste si pepecediste, a majorat pragul electoral de la 4% la 6%, a fost interzisa crearea blocurilor electorale si participarea la alegeri a persoanelor cu dubla cetatenie, tintind in politicienii cu cetatenie romana. Desi Consiliul Europei, OSCE si Comisia de la Venetia au cerut autoritatilor moldovene sa anuleze restrictiile introduse, guvernarea nu s-a conformat. Dupa 5 aprilie 2009, pomenindu-se in fata unei opozitii consolidate, PCRM a redus pragul la 5%, probabil, pentru a-si ajuta prietenii de pe centru-stanga sa acceada in parlament. De asemenea, rata de participare a fost redusa de la 1/2 la 1/3 din electorat, ceea ce ne aminteste de modificarea legislatiei electorale rusesti, unde cvorumul necesar pentru validarea alegerilor prezidentiale a fost anulat definitiv.

Ca si in Rusia, posturile de televiziune cu acoperire nationala slujesc Puterii, asupra functionarilor publici se fac presiuni constante ca sa voteze pentru cine trebuie, batranii sunt amenintati ca vor ramane fara pensie, studentii – ca vor avea probleme la examene, soldatii – ca vor fi batuti. Ultimele alegeri au aratat ca in RM voteaza chiar si nebunii. In listele electorale apar morti, adolescenti si persoane din alte tari. Ca si in Rusia, organizatiile internationale valideaza alegerile si le considera corecte.

La fel ca in cabinetele Kremlinului, cultul personalitatii lui Voronin este intens promovat de catre anturajul sau. Aidoma lui Putin, Voronin nu suporta nicio opozitie, iar dezmatul din 7 aprilie se pare ca a urmarit anume scopul de a distruge completamente orice urma de opozanti. Avand in vedere ca, in ultimul an, in cele mai critice momente, Voronin pleaca la Moscova si se intalneste fie cu Putin, fie cu Medvedev, nu putem exclude ca acolo primeste si indicatiile de rigoare. Probabil, de aici si vine optimismul comunistilor in incercarea de a se mentine la putere.

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *