Bună Dimineața

Soarta guvernelor pro-europene: „Repetez encore une fois!”

Pro-europenii noștri nu s-au prea grăbit, însă, iată că după invitațiile Președintelui Timofti la consultări (soldate cu nimic), ieri, și fracțiunii PLDM i-a fost delegată prerogativa de a iniția discuții politice privind instituirea unui nou Guvern. 

Între timp, pe toate canalele mass-media se zvonește că, în pofida poziției categorice a UE impotriva unui premier tehnocrat, anume un astfel de Guvern și vom avea. Mai mult, se spune că anume „cel mai influent politician” şi om de afaceri moldovean Vlad Plahotniuc, liderul neformal al PD, va fi avansat până la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

Totuși, în contextul actual, când țara e la pământ, iar în Piața Marii Adunări Naționale se scandează „Plaha Vova, Plaha Vova, pleacă-pleacă din Moldova!”, numirea lui în această funcție ar fi un scuipat în fața poporului, și așa înrăit. Se mai zice că orice alt prim-ministru ar fi pușcă de tun. Eu cred că oricine va ajunge în fruntea Guvernului fie el tehnocrat, sau nu, acesta va fi sacrificat, fie ca porcul, de Crăciun, fie ca mielul, de Paște.

Dacă e să facem o retrospectivă, guvernarea care se vrea a fi „europeană” nu a avut decât premieri gata să fie jertfiți pe altarul corupției și înțelegerilor de cartel ale membrilor alianțelor formate din 2010 încoa. După cel mai longeviv, Iurie Leancă, a urmat Gaburici, cel fără de BAC, și Streleț, cel demis, nu văd decât un guvern ales în urma alegerilor anticipate.

Totuși, urmărind legitatea din ultimii cinci ani, după care cei trei premieri parcă nu mai joacă niciun rol în țara asta, chiar aș susține instituirea acelui „guvern tehnocrat” despre care se zvonește, numai cu gândul și speranța ca el să aibă aceeași soartă cu precedesorii săi și să împrumute un pic de la domnul cu testamentul. Repetez encore une fois, domnilor, și apoi lăsați țara în pace!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *