Actualitate

SONDAJ: 53 la sută dintre moldoveni sunt contra aderării Republicii Moldova la NATO // DOC

Potrivit sondajului socio-politic, realizat de Fondul Opiniei Publice (FOP), prezentat astăzi, personalitatea politică în care moldovenii au cea mai mare încredere, pe primele trei poziții s-au clasat Igor Dodon cu 37,5 la sută, Maia Sandu – 18,2 la sută și Andrei Năstase cu 3,2 la sută.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, atunci PSRM ar acumulat cele mai multe voturi. 48,4 la sută ar vota pentru Partidul Socialiștilor și 25 la sută pentru Partidul Acțiune și Solidaritate. Platforma DA ar obține doar cinci la sută, iar democrații doar 3,9 la sută.
Despre cât de mulțumiți sunt cetățeni de starea lucrurilor din Republica Moldova 56 de la sută dintre respondenți au răspuns că sunt complet nemulțumiți, în timp de în aceeași perioadă a anului trecut au răspuns 72 la sută. Doar 9 la sută mai degrabă mulțumiți în anul 2017, în comparație cu 5 la sută din aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, potrivit sondajului, 47 la sută dintre respondenți au răspuns că Moldova are nevoie de un președinte cu putere mai mare, iar 9 la sută au spus că statul nostru are nevoie de un guvern cu putere mai mare.

Referitor la alegerile prezidențiale care au avut loc pe 13 noiembrie 2016, 44 la sută au spus că sunt absolut mulțumiți, 29 la sută sunt în general mulțumiți, ar putea să-și schimbe părerea, 20 la sută nu sunt mulțumiți, iar opt la sună nu au răspuns.

53 la sută dintre respondenți au spus că ar vota contra aderării Republicii Moldova la NATO.

Alte întrebări care au fost incluse în sondaj sunt despre modalitățile de rezolvare a conflictului Transnistrean, ce preferă cetățenii aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală și alte întrebări despre Acordul de Asociere.

La întrebarea dacă intervievații au unul sau mai mulți membri ai familiei sunt plecați la muncă în străinătate, 47 la sută au răspuns afirmativ, iar anul trecut în această perioadă au răspuns 44 la sută.

Volum eşantionului reprezintă 1817 persoane cu vârsta de 18 ani şi mai mult. Interviurile au fost realizate în gospodăria respondenţilor, utilizând metoda de intervievare faţă în faţă, în 111 localități.
Precizăm că sondajul a fost realizat în perioada 10-19 martie curent, pe un eșantion de 1161 de persoane, cu eroare maximală de plus/minus 3%.
Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *