Social

Soroca: Autorităţile locale declară că vor soluţiona în scurt timp problema staţiei de epurare

Iar de aici şi până la o gravă catastrofă este un pas, avertizează ecologiştii. Între timp, autorităţile declară că vor remedia problema în curând şi că au deja un proiect în acest sens, relatează Moldova 1.
Țeava prin care sunt evacuate reziduurile menajere din sistemul de canalizare este amplasată chiar la 200 de metri de Cetatea Soroca. Mai mult, tot aici este și punctul vamal Soroca-Ţekinovka. Mirosul insuportabil este ceea ce-i supără cel mai mult pe locuitorii urbei.

Specialiștii în domeniu susțin că deversarea reziduurilor în râul Nistru pune în pericol nu numai flora şi fauna, dar şi oamenii. „De către Inspecția ecologică Soroca se întreprind diferite măsuri, se înaintează prescripții diferitor organe de resort, care ar trebui să rezolve problema, deoarece pentru funcționarea stației de epurare sunt necesare sume mari de bani”, afirmă Valeriu Melinti, specialist principal, Inspecția ecologică Soroca.

În anul 2009, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a dat consimţământul prealabil să finanţeze construcţia unei staţii de epurare la Soroca. Totuşi, proiectul a fost stopat, iar autoritățile locale au fost nevoite să identifice alte surse de finanţare.

„Deja este semnat contractul cu Slovenia și Ministerul Mediului, pentru a implementa proiectul de construcție a stației de epurare în orașul Soroca. Costul acestui proiect este în jurul la nouă milioane de euro”, a declarat Mihai Grabciuc, viceprimarul orașului Soroca.

Autoritățile au stabilit deja și locul unde va fi construită stația de epurare. Aici există și un colector de acumulare a deșeurilor vechi de peste 15 ani, dar care ar putea fi pus în funcțiune. „Este aproape de oraș. Aici a fost stația de pompare care unea raionul Soroca Nouă cu centrul orașului și deja există colectorul care merge spre oraș. Nu o să fie necesar de a cheltui bani adaugători pentru colector”, a adăugat Mihai Grabciuc.

Pentru finalizarea proiectului, fondurile oferite de Guvernul Sloveniei vor fi suplimentate cu o contribuţie de 15 la sută din partea Executivului, iar administrația locală din Soroca va accesa un credit pe o perioadă de cinci ani.

Sursa: trm

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *