Eveniment

„Stalinismul”, expus de Valeriu Pasat

Inițiatorul și autorul acestei expoziții este istoricul Valeriu Pasat, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Istorie, Stat şi Drept, în colaborare cu Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei sub egida Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

În cadrul vernisajului a răsunat Imnul de Stat al RSS Moldovenești „Moldova Sovietică, plaiul nostru-n floare / Alături de alte republici surori./ Pășește împreună cu Rusia Mare / Spre al Uniunii senin viitor”. Pasat a povestit cum autorii imnului (Ștefan Neaga și Eduard Lazarev – muzică, Emilian Bucov și Ivan Bodarev – versuri) au fost obligați de generalul Iosif Mordoveț să-l creeze. „După ferma mea convingere, în 1940 Moldova a devenit un stat complet-incomplet. Toate drapelele din acea perioadă au fost de aceeași culoare – roșie – pentru a se evidenția „frăția” dintre state!”, a afirmat Valeriu Pasat.

La vernisaj au fost prezenți istorici, parlamentari, reprezentanți ai culturii, dar în primul rând, veterani, supraviețuitori ai deportărilor.

Reamintim că, la 2 august 1940, a fost creată RSS Moldovenească – un eveniment tragic în continuarea raptului din 28 iunie 1940 şi care reprezintă încununarea dramei destrămării teritoriului istoric al Basarabiei. Moartea lui Iosif Stalin, în martie 1953, a dat start procesului de destalinizare. Pentru RSSM, republică preponderent agrară, a avut o importanță deosebită modificarea politicii agrare, diminuarea presiunii fiscale și administrative asupra gospodăriilor ţărănești.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *