Social

Stanislav Groppa: „Studiez problema durerii ca simptom al maladiilor de urgenţă”

Absolvent al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF), la vârsta de 29 de ani devine doctor în ştiinţe medicale şi prorector, la 35 – doctor habilitat şi la 39 de ani i se conferă titlul de profesor universitar.

A efectuat mai multe stagii peste hotare, a colaborat şi continuă să colaboreze cu savanţi şi instituţii ştiinţifice din diverse ţări. Actualmente este şeful Catedrei de neurologie şi neurochirurgie a USMF, pe care a fondat-o în 1995. În 2008 este ales academician-coordonator al Secţiei medicale a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Sub conducerea sa au fost susţinute 16 teze de doctor în ştiinţe medicale, inclusiv două de doctor habilitat. Este deţinător de brevete şi invenţii. Numai în 2010 a obţinut trei medalii: de bronz – la Concursul internaţional de inventică de la Seul, de argint – la Salonul internaţional de inventică de la Geneva şi de aur – oferită de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România.

În activitatea sa, academicianul Stanislav Groppa este preocupat de trei direcţii principale: accidentul vascular cerebral, epilepsia şi durerea. În prezent, el studiază problema îmbunătăţirii serviciului de urgenţă acordat bolnavilor cu astfel de afecţiuni. „Patologia neurologică de urgenţă rămâne a fi una dintre cele mai importante probleme ale medicinei clinice. În 2012 am reuşit să îmbunătăţim baza tehnico-materială a instituţiei. Ca rezultat, va fi creată prima unitate specializată de neuroreanimare, care va fi dotată cu echipament modern pentru diagnosticare. Aceasta ne va permite să evaluăm în dinamică funcţiile creierului şi să selectăm cea mai adecvată metodă de tratament”, afirmă savantul.

Potrivit lui, în acest sens va fi revăzut integral conceptul asistenţei de urgenţă a accidentului vascular cerebral. Astfel, bolnavii vor fi transportaţi la Serviciul de urgenţă ca, ulterior, să fie distribuiţi – în funcţie de diagnostic şi metoda de tratament – în alte instituţii de reabilitare.
Acum, Stanislav Groppa elaborează proiectul de transfer al Serviciului de epileptologie din cadrul Centrului de psihiatrie în cel de neurologie. În acelaşi timp, va fi creat Centrul naţional ştiinţifico-practic de epileptologie şi dereglări de conştiinţă. În opinia savantului, este un proiect important, deoarece toţi pacienţii care suferă de epilepsie, dar nu au dereglări psihice, nu vor mai fi la evidenţă şi tratament la medicul psihiatru. Aceasta va fi o subdiviziune a Centrului naţional de urgenţă medicală.

Recent, Stanislav Groppa a participat la Congresul mondial de neurologie care a avut loc în Maroco, unde Societatea naţională de neurologie a fost acceptată ca parte componentă a Societăţii mondiale de neurologie. Totodată, a iniţiat câteva proiecte de colaborare cu universităţile din Geneva, Elveţia şi Chiel, Germania. „O direcţie în cercetare este problema durerii ca simptom al maladiilor de urgenţă. Totodată, pregătesc o conferinţă naţională ce va avea ca temă bolile cerebro-vasculare şi epilepsia”, ne-a mai spus Stanislav Groppa. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *