Actualitate

Strada Belski EXISTĂ, totuşi, în Chişinău!

Faptul că Liga Tineretului Rus şi Partidul „Patrioţii Moldovei”, care adună semnături pentru redenumirea bulevardului Ioan Cuza Vodă, se fac a nu şti despre acest lucru denotă caracterul diversionist-politic al acestei iniţiative.

Noutatea am aflat-o de la Ana Răileanu, secretara Comisiei pentru reglementarea urbonimicelor, care se ocupă de problemele toponimicii din interiorul oraşului. Comisia este condusă de viceprimarul Nistor Grozavu.

Potrivit ei, în 2006, deşi comisia în cauză a dat aviz negativ, Consiliul municipal, în care predominau consilierii PCRM şi PPCD, au adoptat o decizie prin care numele a patru ofiţeri ruşi de rang înalt, eroi ai Uniunii Sovietice – Belski, Berzarin, Timoşenko şi Tolbuhin -, au fost atribuite unor străzi noi din sectorul Râşcani al capitalei, în zona străzii Petricani. Tot atunci, la solicitarea consilierului municipal Victor Grebenşcikov, o stradă nouă a fost denumită „Operaţia Iaşi-Chişinău”. În afară de strada ce-i poartă numele, o placă comemorativă în memoria lui Belski este instalată pe o clădire de pe strada Teatrului, colţ cu Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu”.

Ana Răileanu susţine că, începând cu anii ’90, a fost revizuită componenţa comisiei care se ocupa de atribuirea şi schimbarea denumirii străzilor, instalarea plăcilor comemorative etc. Ultima componenţă a comisiei a fost aprobată în noiembrie 2009, printr-o decizie a Consiliului municipal Chişinău. Ea activează în baza unui regulament, adoptat tot atunci. Conform punctului 1.4 din regulament, numele unei personalităţi notorii din ţară sau de peste hotare poate fi atribuit ca denumire a unei străzi, stradele etc. în cazul în care corespunde mai multor cerinţe, principala fiind contribuţia deosebită la dezvoltarea şi îmbogăţirea patrimoniului cultural sau ştiinţific, istoric, naţional sau universal (lucrări ştiinţifice de valoare naţională, opere de artă, realizări în activitatea instituţiilor de stat, fapte eroice ş.a.). La comisia în cauză poate să se adreseze orice instituţie care solicită revizuirea denumirii unei străzi. Din comisie fac parte istorici, lingvişti, arhitecţi, scriitori. Votul comisiei însă e unul consultativ. La rândul ei, comisia este în drept să solicite avizele instituţiilor de stat, probe şi documente ce denotă că numele respectiv trebuie imortalizat. Decizia definitivă însă o ia, printr-o majoritate simplă de voturi, Consiliul municipal. Potrivit Anei Răileanu, în cazul bd. Ioan Cuza Vodă, pericolul schimbării denumirii există, deoarece problema poate fi pusă pe ordinea de zi şi votată în cadrul şedinţei Consiliului municipal, unde acum consilierii comunişti au 26 de mandate.

Totodată, ea a dezminţit faptul că fosta stradă Belski a fost construită special pentru a purta numele acestuia. Sectorul Botanica era unul nou şi, în 1970, o stradă a acestuia a fost denumită Belski, nume pe care l-a purtat până în 1991. Ana Răileanu consideră că schimbarea frecventă a denumirii străzilor este periculoasă, deoarece aceasta trezeşte nemulţumirea unei sau altei părţi a cetăţenilor. „Noi ne-am străduit să păstrăm echilibrul etnic. Nu înţeleg de ce tocmai acum, după 20 de ani, Liga Tineretului Rus şi Partidul „Patrioţii Moldovei” s-au trezit să ceară schimbarea denumirii acestei străzi. Timp de două decenii lumea s-a obişnuit cu denumirea bulevardului Ioan Cuza Vodă şi nimeni n-a avut nicio obiecţie. Nu putem schimba denumirile străzilor odată cu venirea unor sau altor partide la putere”, a mai accentuat ea.

6 octombrie 2011

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *