Actualitate

Studiu. Berea, un analgezic mai eficient decât paracetamolul

Dacă vă doare capul, aveţi impresia că încăperea în care vă aflaţi se învârte şi stomacul vă dă senzaţia că ”se clatină”, ideea de a lua un analgezic pare una destul de bună. Însă, potrivit unui nou studiu, există un remediu mai eficient. Şi nu doar pentru starea de mahmureală – potrivit acestui studiu, două halbe de bere sunt mai eficiente în calmarea durerii decât un analgezic clasic.

Realizând o meta-cercetare, bazată pe 18 studii precedente, cercetătorii de la Universitatea Greenwich din Marea Britanie au descoperit că două halbe de bere pot să reducă intensitatea disconfortului fizic cu 25%.

Crescând concentraţia de alcool din sânge cu aproximativ 0.08%, această băutură oferă organismului ”o mică ridicare a pragului de rezistenţă la durere” şi, din acest motiv, contribuie la o ”reducere – între moderată şi consistentă – a intensităţii durerii”, afirmă autorii cercetării.

”Alcoolul este un analgezic eficient, care oferă o reducere relevantă din punct de vedere clinic a intensităţii durerii, fapt ce ar putea să explice folosirea eronată a alcoolului de acele persoane care suferă de dureri persistente, în pofida consecinţelor potenţial nocive ale acestei băuturi pe termen lung asupra sănătăţii”, au explicat autorii studiului.

Nu este clar deocamdată dacă alcoolul reduce durerea prin influenţarea receptorilor cerebrali sau prin diminuarea sentimentului de anxietate, făcându-i pe oameni să îşi spună că ”durerea nu mai este atât de puternică”.

”Alcoolul poate fi comparat cu medicamentele opioide precum codeina, iar efectele sale sunt mai puternice decât cele generate de paracetamol”, a declarat medicul Trevor Thompson, cercetător la Universitatea Greenwich din Londra şi coordonator al studiului.

”Dacă am putea să fabricăm un medicament care să nu aibă acele efecte secundare nocive, atunci am obţine o pastilă ce ar fi potenţial mai bună decât medicamentele care există în acest moment pe piaţă”, a adăugat profesorul britanic.

Totuşi, experţii au lansat şi un avertisment în această privinţă şi au spus că rezultatele noului studiu nu înseamnă că alcoolul este întotdeauna benefic, mai ales atunci când este consumat în exces.

Ghidul guvernamental de recomandări medicale din Marea Britanie a fixat limita maximă de consum la 14 unităţi de alcool pe săptămână, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Această cantitate echivalează cu şase halbe de bere pe săptămână sau cu şase pahare de 175 de mililitri cu vin. 

news.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *