Astăzi 19 Septembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:24
Abonamente

a

 

Ştiri pe scurt

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 17 Iulie 2017, ora 17:19

Studiu. Cum poate faţa noastră să dezvăluie dacă suntem bogaţi sau săraci

Marime Font

Un studiu efectuat de psihologi de la Universitatea din Toronto arată că oamenii pot spune dacă cineva este mai bogat sau mai sărac decât media doar dacă îi privesc faţa. Acest lucru se datorează „imprimării” pe muşchii faciali a experienţelor repetate de viaţă. 

„Purtaţi” o faţă fericită, succesul dumneavoastră poate depinde de asta, sugerează un studiu efectuat de cercetătorii în Psihologie de la Facultatea de Arte şi Ştiinţă a Universităţii din Toronto. Studiul realizat a constatat că oamenii pot spune dacă cineva este mai bogat sau mai sărac decât media, doar privindu-i faţa „neutră”, fără nici o expresie.

Oamenii folosesc aceste impresii în moduri părtinitoare, cum ar fi preferinţa pentru „feţele de oameni bogaţi” în luarea deciziei angajării unei persoane, afirmă studiul profesorului Nicholas Rule şi al doctorandului Thora Bjornsdottir publicat în „Jurnalul Personalităţii şi Psihologiei Sociale”, citat de Science Daily.„Aceasta indică faptul că ceva la fel de subtil ca semnalele pe care faţa ta le transmite despre clasa ta socială pot de fapt să perpetueze poziţionarea ta în societate. Aceste prime impresii pot deveni un fel de profeţie care se auto-împlineşte, va influenţa interacţiunile şi oportunităţile pe care le aveţi", spune Bjornsdottir.

Emoţiile „maschează” abilitatea de a citi faţa La fel de interesant, cercetătorii au descoperit că abilitatea de a „citi” clasa sociala a unei persoane se aplica doar când faţa lor este neutră, nu şi când oamenii zâmbesc sau exprimă emoţii. Concluzia cercetătorilor este că emoţiile maschează obiceiurile de exprimare de-a lungul vieţii, care se întipăresc pe faţa unei persoane, chiar şi prin adolescenţa târzie sau la maturitatea timpurie, cum ar fi fericirea frecventă, care este asociată în mod stereotip cu a fi bogat şi mulţumit. „În timp, faţa ta ajunge să reflecteze şi să dezvăluie permanent experienţele tale.

Chiar şi atunci când credem că nu exprimăm ceva, relicve ale acestor emoţii sunt încă acolo", spune Rule. Folosind un venit mediu anual de aproximativ 75.000 dolari ca referinţă, cercetătorii au grupat voluntarii studenţi în cei cu venituri totale de familie sub 60.000 de dolari sau peste 100.000 de dolari şi apoi i-au pus fotografiat feţele neutre, lipsite de expresie.

Neuroni specializaţi în recunoaşterea facială

Apoi au cerut unui grup separat de participanţi să privească fotografiile şi, folosindu-se doar de ce le spune instinctul, să decidă care dintre personaje erau „bogate sau sărace", doar privindu-le feţele.

Ei au fost capabili să determine care elev a aparţinut grupului bogat sau sărac, cu o precizie de aproximativ 53%, un nivel care depăşeşte o eventuală ghicire din întâmplare. „Ceea ce vedem este că studenţii cu varsta cuprinsa între 18 şi 22 de ani au acumulat deja o experienţă de viaţă suficientă care le-au schimbat şi modelat în mod vizibil feţele până la punctul în care poţi să-ţi dai seama care este statutul lor socio-economic sau clasa sociala", spune Rule.

Rezultatele nu au fost afectate de rasa sau sexul persoanelor sau de cât timp li sa dat voluntarilor să le studieze feţele. Toate acestea sunt în concordanţă cu ceea ce se ştie despre comportamentul nonverbal.

„Există neuroni în creier care sunt specializaţi pe recunoaşterea facială. Faţa este primul lucru pe care îl observi când te uiţi la cineva", spune Rule. „Vedem feţe îngrijorate sau vedem chipuri senine, suntem programaţi să căutam indicii care să confirme mesajul pe care-l transmite faţa. Acestea sunt lucrurile pe care oamenii le percep foarte repede, iar rezultatele sunt consecvente, ceea le fac semnificative din punct de vedere statistic ", explică cercetătorul.

43 de muşchi faciali

„Oamenii nu sunt cu adevărat conştienţi de ce indicii folosesc atunci când fac aceste judecăţi. Dacă le întrebaţi de ce, ei nu ştiu pe ce îşi bazează răspunsurile", spune Bjornsdottir.

Studiul claselor sociale ca un subdomeniu în Psihologie devine din ce în ce mai mult recunoscut, spune Rule. Iar cu 43 de muşchi concentraţi într-o zonă relativ mică, indiciile faciale sunt una dintre cele mai interesante zone din acest domeniu. Cercetătorul spune că următorul pas ar fi studierea unor persoane mai înaintate în vârstă pentru a vedea dacă indiciile faciale devin şi mai evidente pentru oameni de-a lungul înaintării în vârstă.

adevarul.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Septembrie 2017, ora: 15:00

Cine îi face STATUIE lui KALAŞNIKOV

Cine îi face STATUIE lui KALAŞNIKOV Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Se poate trăi și din romantism

După cum deputații PLDM au elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 13 din Constituție pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română” și fac apel către toate fracțiunile din legislativ să...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Septembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pregătește ocuparea militară a Belarusului

Exercițiile militare Zapad-2017, realizate de către Federația Rusă împreună cu Belarus, și cunoscute ca cele mai ample manevre de acest tip realizate de Moscova după sfârșitul războiului rece au fost și sunt amplu dezbătute în presa occidentală.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Codul Educației, Lupu și treuca puterii

…Nu m-aș mira deloc dacă aș afla că în fruntea unei școli din Moldova e director unul care a fost numit în funcție încă în timpul lui Brejnev sau și mai și – că acesta are acasă Biblia cu autograf de la Autor.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Cum ar trebui să protestăm

Consiliul Marii Adunării Naţionale a invitat cetăţenii să iasă în această duminică la un protest de amploare în faţa Parlamentului, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de acţiunile actualei guvernări şi pentru a sensibiliza instituţiile internaţionale asupra stării de fapt a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 14 Septembrie 2017, de Ana Gabor

Roșu socialisto-dodonist

Îmi pare rău de culoarea roșie a trandafirilor, dar și a altor flori. Despre maci nu spun nimic: roșul lor în câmp e o poveste, dar pare-mi-se că socialiștii lui Dodon au gustat din macul roșu după ce i-au căzut petalele...  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Liste de lecturi

În fiecare septembrie elevii sunt din nou în atenția tuturor. Un nou an școlar, noi provocări, liste de teme și lecturi. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Politici etnolingvistice: cazul Cataloniei (IV)

Catalonia (în catalană Catalunya, în spaniolă Cataluña) este o comunitate autonomă a Spaniei, situată în extremitatea de nord-est a Peninsulei Iberice. Capitala și cel mai mare oraș al regiunii este Barcelona, al doilea cel mai populat municipiu din Spania.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 1 Septembrie 2017, de Marin Basarab

Violul este ok

„Violul este ok”, vorbeau sătenii pe la margini de drumuri și prin baruri, și oricum destrăbălata ceea umbla toată ziua beată cu țâțele la vedere, a căutat-o. Iar cei 4 băieți îs gospodari dom-le, muncitori, ce vină au ei că le-a apărut asta în cale?

() Citeşte tot articolul