Astăzi 23 Noiembrie 2017, Joi - Ultima actualizare la ora 17:56
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 17 Iulie 2017, ora 17:19

Studiu. Cum poate faţa noastră să dezvăluie dacă suntem bogaţi sau săraci

Marime Font

Un studiu efectuat de psihologi de la Universitatea din Toronto arată că oamenii pot spune dacă cineva este mai bogat sau mai sărac decât media doar dacă îi privesc faţa. Acest lucru se datorează „imprimării” pe muşchii faciali a experienţelor repetate de viaţă. 

„Purtaţi” o faţă fericită, succesul dumneavoastră poate depinde de asta, sugerează un studiu efectuat de cercetătorii în Psihologie de la Facultatea de Arte şi Ştiinţă a Universităţii din Toronto. Studiul realizat a constatat că oamenii pot spune dacă cineva este mai bogat sau mai sărac decât media, doar privindu-i faţa „neutră”, fără nici o expresie.

Oamenii folosesc aceste impresii în moduri părtinitoare, cum ar fi preferinţa pentru „feţele de oameni bogaţi” în luarea deciziei angajării unei persoane, afirmă studiul profesorului Nicholas Rule şi al doctorandului Thora Bjornsdottir publicat în „Jurnalul Personalităţii şi Psihologiei Sociale”, citat de Science Daily.„Aceasta indică faptul că ceva la fel de subtil ca semnalele pe care faţa ta le transmite despre clasa ta socială pot de fapt să perpetueze poziţionarea ta în societate. Aceste prime impresii pot deveni un fel de profeţie care se auto-împlineşte, va influenţa interacţiunile şi oportunităţile pe care le aveţi", spune Bjornsdottir.

Emoţiile „maschează” abilitatea de a citi faţa La fel de interesant, cercetătorii au descoperit că abilitatea de a „citi” clasa sociala a unei persoane se aplica doar când faţa lor este neutră, nu şi când oamenii zâmbesc sau exprimă emoţii. Concluzia cercetătorilor este că emoţiile maschează obiceiurile de exprimare de-a lungul vieţii, care se întipăresc pe faţa unei persoane, chiar şi prin adolescenţa târzie sau la maturitatea timpurie, cum ar fi fericirea frecventă, care este asociată în mod stereotip cu a fi bogat şi mulţumit. „În timp, faţa ta ajunge să reflecteze şi să dezvăluie permanent experienţele tale.

Chiar şi atunci când credem că nu exprimăm ceva, relicve ale acestor emoţii sunt încă acolo", spune Rule. Folosind un venit mediu anual de aproximativ 75.000 dolari ca referinţă, cercetătorii au grupat voluntarii studenţi în cei cu venituri totale de familie sub 60.000 de dolari sau peste 100.000 de dolari şi apoi i-au pus fotografiat feţele neutre, lipsite de expresie.

Neuroni specializaţi în recunoaşterea facială

Apoi au cerut unui grup separat de participanţi să privească fotografiile şi, folosindu-se doar de ce le spune instinctul, să decidă care dintre personaje erau „bogate sau sărace", doar privindu-le feţele.

Ei au fost capabili să determine care elev a aparţinut grupului bogat sau sărac, cu o precizie de aproximativ 53%, un nivel care depăşeşte o eventuală ghicire din întâmplare. „Ceea ce vedem este că studenţii cu varsta cuprinsa între 18 şi 22 de ani au acumulat deja o experienţă de viaţă suficientă care le-au schimbat şi modelat în mod vizibil feţele până la punctul în care poţi să-ţi dai seama care este statutul lor socio-economic sau clasa sociala", spune Rule.

Rezultatele nu au fost afectate de rasa sau sexul persoanelor sau de cât timp li sa dat voluntarilor să le studieze feţele. Toate acestea sunt în concordanţă cu ceea ce se ştie despre comportamentul nonverbal.

„Există neuroni în creier care sunt specializaţi pe recunoaşterea facială. Faţa este primul lucru pe care îl observi când te uiţi la cineva", spune Rule. „Vedem feţe îngrijorate sau vedem chipuri senine, suntem programaţi să căutam indicii care să confirme mesajul pe care-l transmite faţa. Acestea sunt lucrurile pe care oamenii le percep foarte repede, iar rezultatele sunt consecvente, ceea le fac semnificative din punct de vedere statistic ", explică cercetătorul.

43 de muşchi faciali

„Oamenii nu sunt cu adevărat conştienţi de ce indicii folosesc atunci când fac aceste judecăţi. Dacă le întrebaţi de ce, ei nu ştiu pe ce îşi bazează răspunsurile", spune Bjornsdottir.

Studiul claselor sociale ca un subdomeniu în Psihologie devine din ce în ce mai mult recunoscut, spune Rule. Iar cu 43 de muşchi concentraţi într-o zonă relativ mică, indiciile faciale sunt una dintre cele mai interesante zone din acest domeniu. Cercetătorul spune că următorul pas ar fi studierea unor persoane mai înaintate în vârstă pentru a vedea dacă indiciile faciale devin şi mai evidente pentru oameni de-a lungul înaintării în vârstă.

adevarul.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2017, de Dan Nicu

Chişinău, cetate de necucerit pentru socialişti

Oamenii lui Igor Dodon nu au reuşit nici de această dată să-şi instaureze controlul asupra Chişinăului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

O, țară tristă, plină de... mister

Moto:  „Rămâne mut Serafim și se uită lung în urma celor ce se duc (cu boul, la pravlenie - n.n.). Se mai gândește: „Hm... Toate le pricep eu, Doamne, da „oare cum mi l-au prins ei de coarne?” (V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”)

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md