Ultima oră

STUDIU: Nu există motive ca R. Moldova şi Transnistria să existe ca 2 entităţi separate

Analiza conţine date comparative ale statutului, politicii, economiei şi drepturilor omului în Republica Moldova şi regiunea separatistă transnistreană, transmite IPN.

Astfel, în plan politic, studiul relevă că pe ambele maluri constituţia este destul de democratică, iar separarea puterilor în stat se aplică. În ceea ce priveşte activitatea mass-media, la Tiraspol administraţia este mult mai implicată în gestionarea presei, pe când la Chişinău se observă fenomenul oligarhizării acesteia.

Organizaţiile non-guvernamentale din domeniul drepturilor omului sunt mult mai slabe la Tiraspol decât la Chişinău. De asemenea, nefiind recunoscute internaţional, autorităţile din stânga Nistrului nu poartă răspundere pentru situaţiile de încălcare a drepturilor omului.
Potrivit autorilor, costurile economice ale conflictului transnistrean sunt mari şi au efecte negative evidente, iar exportul, comerțul și datoria la gazul consumat în regiune depind de conflictul politic.

Proiectul a fost finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al României şi a fost sprijinit de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Sursa: Radiochisinau.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *