Ultima oră

Sturza: “Chiar dacă Ghimpu a avut perfectă dreptate, a fost practic imposibil să negocieze cu PDM”

Potrivit lui Sturza, acest centru de putere a organizat o matrice, iar el s-a plasat în vârful piramidei, de unde „modest” fiind, nu doreşte să iasă din umbră. „Şi în sistemele politice ale altor state sunt organizate astfel de matrice, numai că acolo ele deservesc un interes politic, la noi însă este deservit scopul economic, iar beneficiile finale şi le asumă persoana care se află în vârful piramidei”, a precizat businessmanul.

Fostul premier susţine că prin declaraţia privind formarea alianţei de guvernare dintre PLDM şi PDM „ni s-a servit o gogoaşă otrăvită” şi consideră că înţelegerea a fost făcută între PDM şi PCRM, iar PLDM s-a aflat pe post de observator. „În situaţia respectivă există două explicaţi, fie că există o alianţă dintre PDM şi PCRM, care, de fapt, n-a fost anunţată, fie că asistăm la un joc de poker , în care liderii de partide vor scoate aşi din mânecă pe parcursul a patru ani”, a adăugat omul de afaceri.

În opinia lui Sturza, PDM-lui la moment îi este mai convenabil să se înţeleagă cu PCRM, care este un partid în decădere şi nu poate să pretindă la multe, şi chiar a ţinut să-i adreseze un mesaj lui Vladimir Voronin: „Toţi aceşti ani v-am respectat indiferent de faptul că am fost adversari notorii, chiar aţi vrut să mă puneţi şi la puşcărie, dar aţi înţeles că nu sunt făcut din tizic. Dar acum mie îmi este milă de D-voastră pentru că sunteţi umilit în aşa hal de foştii vasali”, a declarat fostul premier.

Ion Sturza consideră întemeiate condiţiile pe care le-au înaintat liberalii la negocierile cu PLDM şi PDM. „Cerinţele lui Ghimpu privind funcţia de preşedinte, procuror general şi ministru al transporturilor sunt pertinente. Dar Ghimpu s-a ciocnit de interesele PDM. Şi chiar dacă Ghimpu a avut perfectă dreptate, a fost practic imposibil să negocieze cu PDM. PLDM nu a avut nici o atribuţie aici”, a punctat Sturza.

Referindu-se la candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de premier, Ion Sturza s-a arătat sceptic că acesta va fi numit. „Poate că va fi propus, însă va fi respins în primul sau al doilea tur de alegeri. Atunci când nu te doreşte partidul din care faci parte, liderul tău de partid, nu te doreşte cel de al treilea partid, care urmează să te voteze, cred că şansele sunt foarte mici. Cred că nici Leancă nu prea doreşte să ajungă în acest post, să fie marioneta cuiva”, a afirmat Sturza.

Fostul premier a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că nu doreşte să revină în politica moldovenească . „Pentru mine prevalează afacerile pe care le am pe teritoriul Republicii Moldova. Orice implicare a mea ar fi dus la ruperea din partidele de dreapta. Şi mai avea să apară încă o necunoscută în toată situaţia asta. Nu cred că lucrurile se vor schimba în aşa fel încât să mă întorc în politică”, a explicat Ion Sturza.
 
Sursa: ipn

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *