Actualitate

Sturza: Modificarea sistemului de vot NU va primi avizul favorabil al Comisiei de la Veneţia. UE ar putea reintroduce vizele

Ion Sturza: “Vlad Plahotniuc în marja de eroare?
Mulțimea e în „patimi” iar la Chişinău: uninominal, mixt… Supărare la unii, extaz la alţii…
O cunoștință consideră că, din disperare, cineva şi-a ieşit din minţi. Nu cred. E o cacealma pentru aborigeni. Se ştie foarte bine că, fără un aviz favorabil al Comisiei de la Veneţia, acest proiect nu poate fi votat, fie el mixt, uninominal sau abdominal… Acest aviz ar urma să vină cel devreme în iulie. Nu va fi pozitiv, la sigur! Nu se întrunesc criteriile minime – consensul larg al societăţii şi al clasei politice.
Simplu spus, decizia este la mâna Maiei Sandu şi Andrei Năstase, a celor care sunt astăzi opoziţia reală, dar şi a câtorva zeci de ONG-uri, care reprezintă societatea civilă.
Ce înseamnă lipsa avizului pozitiv? Încălcarea buchii şi spiritului Acordului de Asociere, a criteriilor de la Copenhaga. Adio, vis european, liber schimb. Eventual înseamnă și reintroducerea vizelor. Nu o spun eu, o spun înalţi demnitari europeni.
De ce ai face-o? Pentru a-i dărui puterea totală preşedintelui lgor Dodon? Pentru a scăpa de PZRK? Interpol? Rusul nu crede în lacrimi…
Sub conducerea domnului Plahotniuc PD a ajuns în sondaje la marja de eroare – 3%. Cifra e „magică”, ratingul negativ de 93% rămâne constant. La ce atâţia bani daţi pe consultanți, PR, dacă poporul nu te vrea!? Alungă-i dracului! Economiseşti banii „sponsorilor” partidului, ai cetăţenilor Republicii Moldova.

Dar multe lucruri au fost în ultimii ani iraţionale, alegerile prezidenţiale directe, susţinerea candidaturii lui Dodon, arestările foştilor camarazi de business pe bandă rulantă, contracte de milioane cu lobbyişti controversaţi americani, atacuri pe gratis la adresa ruşilor, retransmitere concomitentă a propagandei ruseşti la Prime, Shor în libertate, Filat la puşcărie, uninominal, neuninominal. Poate, aceasta e cheia „succesului” de tocmai 3%?

În această „logică”, anticipam un atac furibund la adresa Maiei Sandu, unicul opozant redutabil al „guvernării stabilităţii naţionale”. Sirienii şi pochii o să ne pară o glumă… Însă ne na togo napali! Mică, dar a dracului! Va rezista. Şi e bine aşa!
P.S. Am întrebat-o pe Victoria Nuland zilele acestea dacă nu doreşte să facem un selfie şi cu mine. Ca doi foşti… Cică, acum da, dar nu cred că mai doresc eu. E greu să vezi atâta confuzie şi regret de la o doamnă care a pretins că e de „fier”. Te legi cu moldovenii şi devii de mămăligă, numai bună de mâncat.
P.S.1 Am văzut şi „gluma” „popularului” Valeriu Ghileţchi, cică, ne-a salvat de la uninominal, votând iniţiativa lui Dodon… Super tare, ca doaga de butoi…”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *