Actualitate

Suspendatul (temporar)

În dicționar nu se dă varianta articulată a adjectivului „suspendat”, dar, metaforic vorbind, un suspendat sau doi suspendați, sau însuși suspendatul este un proces de substantivizare, care uneori este întâlnit în limba romană modernă. Mai ales că personajul despre care vorbesc este cu adevărat un fel de suspendat… în timp și spațiu.

Dacă ne referim la timpul, în care există suspendatul nostru, lucrurile devin mai clare. Președintele nostru suspendat (temporar) trăiește în perioada imperiului țarist, în care se simte un fel de „țarevici” într-un stat creat și votat de cu totul alți „celovecici” (omănași – rus.).

Nici despre spațiul, în care se întâmplă povestea noastră, nu apar întrebări. Între Prut și Nistru este un loc anume, creat pentru suspendatul nostru (temporar), unde el, unicul, se gândește zi și noapte la statalitatea acestui spațiu, pe care și-l dorește puternic, adică neînvins de puterile occidentale. El se vede în rolul unei turnuri a lui Dimitrie Cantemir al Basarabiei, dar de unde? Unde nu-i, nici Dumnezeu nu dă, exact ca în cazul suspendatului nostru (temporar): nici cărturar, nici filozof, nici istoric, nici muzician, nici arhitect. Un biet economist, care până azi a făcut economie, exclusiv pentru socialiști și familia sa. N-a venit, nici că ar putea să vină cu vreun proiect de țară, cu reforme reale, unde să se regăsească fiecare cetățean, nu numai el și acoliții săi.

Suspendatul nostru (temporar) nu ne permite să pășim înainte. Cum parcă se schimbă ceva spre bine, își face apariția el, temporarul suspendat, și strică totul. Ba spune că vorbim altă limbă, ba că în oraș e murdărie, ba că un ministru sau altul nu-i este loial. Este banal și bizar acest suspendat (temporar)!

De aceea îi propun să se folosească de timpul liber, pe care i l-a dăruit Parlamentul, pentru a citi Constituția și Declarația de Independență a R. Moldova. Poate atunci va înțelege, în sfârșit, unele articole și le va aplica exact după cum sunt scrise, nu doar după cum sunt interpretate în viziunea lui Vasea Bolea sau Ivan Ceban.

Interesant, ce va fi cu bugetul personal al suspendatului (temporar), dacă pentru zilele sale libere i se va micșora salariul? Cu ce-și va hrăni el familia? Oare va avea pe masă, cel puțin, pâine sau lapte?

Suspendatul nostru (temporar) habar n-are cum fac față problemelor cetățenii pe care îi conduce cu atâta „zel” și „dăruire”. Pentru că el este preocupat de fel de fel de griji: să dispară sentimentul unității naționale românești, să se evapore undeva, prin aer, Limba Română și Istoria Românilor, să avem hotare comune cu Federația Rusă, să plecăm din R. Moldova cât mai departe, dar neapărat să trimitem bani acasă, să avem frică de el – de președintele suspendat (temporar), să dispară unioniștii și toți românii luați la pachet, să rămână cât mai mulți ruși… Și, printre aceștia, să rămână el, unicul, suspendat într-un cui. Dar nu temporar, ci pe toată viața.

În rest, lui nu-i pasă ce se petrece în jur. Pentru că, dacă azi e suspendat, mâine va fi iarăși nesuspendat. Apoi va încălca din nou Constituția și se va trezi suspendat repetat, ca peste două trei zile să fie nesuspendat repetat. Așa e viața omului despre care vorbesc, nu e nici laie, nici bălaie, nu e nici alb, nici negru, e un fel de vânt plicticos care bate în solitudine, dar nimeni nu-l ia în seamă.

Alexandra Tănase 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *