Astăzi 12 Decembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:04
Abonamente

Istorie 15 Martie 2011, ora 18:45

Tentativă de demolare a unui monument chiar sub nasul Primăriei

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Acoperişul edificiului de str. Vlaicu Pârcălab 71 a fost distrus. Directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, Ion Ştefăniţă, spune că astfel proprietarii hotelului Leogrand, cei care au cumpărat terenul, vor să accelereze demolarea monumentului. 

"Prima tentativă de demolare a avut loc în 2008. Sub presiunea mass-media, primăria a retras toate autorizaţiile de construcţie şi demolare. Au trecut trei ani de zile, subiectul a fost îngheţat, şi iată pe furiş au demontat acoperişul. Se va întâmpla aşa cum s-a întâmplat la casa de pe str. Bucureşti 62. Fără acoperiş se accelerează procesul de ruinare a monumentului", a avertizat Ion Ştefăniţă, care a chemat poliţia ca să oprească demontarea acoperişului. Între timp însă lucrătorii s-au făcut nevăzuţi. Totodată, el a precizat că nu a primit răspuns de la Primăria Chişinău privind legalitatea acestor acţiuni. 

Potrivti directorului Agenţiei de restaurare a monumentelor, compania Leogrand, care a arendat terenul pe 99 de ani,  intenţionează să construiască un buissnes centru cu 7 nivele, plus parcare subterană de 2 nivele în ciclul zero, la fundament. 


"Leogrand trebuie să înţeleagă că monumentul trebuie pus în valoare, dar nu demolat", a conchis I. Ştefăniţă.

Construcţia de pe str. Vlaicu Pârcălab 71, aflat la câţiva paşi de Primăria Chişinăului, este un moment de arhitectură de importanţă naţională. Edificiul a fost construit la începutul secolului al XX-lea în stil eclectic. Proiectul original al clădirii a fost conceput pentru desfăşurarea operaţiunilor bancare şi de amanet. 


Amintim că pe 21 februarie, Primăria mun. Chişinău  a suspendat eliberarea autorizaţiilor de demolare şi construcţie în centrul istoric al capitalei până la sfârşitul verii. 


Placa unde era scris ca edificiul avariat este monument de arhitectură de importanţă
naţională a fost demontată

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Pavel Păduraru

Întrebarea de care fug procurorii: de ce Gorbunțov nu a fost arestat?

Recent, în țara noastră a mai avut loc o minune. Dar aşa cum la noi minunile nu mai reprezintă excepții, ci lucruri ordinare, am putea să le numim fleacuri. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Sărbătorile și postul

Posturile, cred că acest lucru e limpede pentru oricine, nu mai sunt ținute ca pe vremuri. Poate în particular sau în mănăstiri mai există astfel de nevoitori. La noi, în schimb, creștinii căldicei, postul a rămas doar evitarea oricăror proteine animale.

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Decembrie 2017, de Dan Nicu

La plecarea unei Epoci

În aceste zile de decembrie, întreaga naţiune română deplânge dispariţia dintre noi a celui care a fost Majestatea sa Regele Mihai I. Suveranul s-a stins din viaţă în Elveţia, la reşedinţa sa, în ziua de marţi, 5 decembrie. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 9 Decembrie 2017, de Ana Gabor

Povestea ultimului rege

Născut la 25 octombrie 1921, regele Mihai a adus o mare bucurie în familia sa, dar și în întreaga țară.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md