Politică

TERORISM GĂGĂUZ: Adună semnături pentru independenţă faţă de Republica Moldova

Lista cu semnături a fost prezentată Parlamentului local – Adunarea Populară din UTA Găgăuzia, care va decide acţiunile ulterioare. Informaţia a fost confirmată de deputatul în legislativul de la Comrat, Ivan Burgundji, în cadrul unei emisii speciale la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Potrivit lui Ivan Burgundji, încă nu sunt cunoscuţi paşii de viitor. Adunarea Populară va analiza situaţia în timpul săptămânii curente. Acesta a spus că semnăturile au fost colectate din mai multe localităţi, de aceea este posibil să fie organizat un referendum.

Analistul politic Oazu Nantoi a opinat că această situaţie a fost provocată de unii factori din exterior. Totodată, analistul a spus că statutul Găgăuziei a fost creat pe principii sovietice şi pe etnicitate, ceea ce nu este în Europa. „Statul Republica Moldova este fragil, nu trebuie să isterizăm această situaţie. Trebuie să ne concentrăm la caniculă, la odihnă, la roada din toamnă, nu să facem speculaţii”, a spus analistul.

Potrivit vicepreşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Adrian Candu, situaţiile ce au loc în ultimul timp în regiunea transnistreană, controlată de un regim separatist, deja şi în Găgăuzia, nu sunt întâmplătoare. „Parcă cineva ar încerca să pună o presiune pe autorităţile Republicii Moldova, cu cât mai mult ne apropiem de unele puncte ireversibile legate de apropierea de UE”, a spus Adrian Candu.

Vicepreşedintele Parlamentului a adăugat că între Parlament şi Adunarea Populară a Găgăuziei există comunicare. Parlamentul va aştepta propunerile din Găgăuzia pentru a fi discutate.

Găgăuzia este o unitate teritorială autonomă, cu statut special, din cadrul Republicii Moldova. Autonomia acestei regiuni a fost aprobată în anul 1994.
 
IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *