Internațional

The Guardian: Atentate aşteptate, autorităţile ar fi putut preveni tragedia

Presa internaţională se întreabă dacă este vorba de o ripostă a teroriştilior la această arestare, scrie Courrier International într-o revistă a presei europene. Iar dacă aşa stau lucrurile, ar fi putut fi prevenite atentatele?

“Este o răzbunare după arestarea lui Abdeslam?”, se întreabă cotidianul britanic The Guardian, care aminteşte că atentatele vin la patru zile după arestarea singurului supravieţuitor din grupul celor care au comis atentatele de la Paris pe 13 noiembrie.

“Teroriştii lovesc deseori în apropiere”, scrie The Guardian, adăugând că ameninţarea terorsită din Europa nu va dispărea după arestarea unei singure persoane. “Pentru terorişti, scopul este să arate că pot să terorizeze în continuare şi să se mobilizeze violent. Nu este vorba atât de răzbunare, ci de dorinţa de a arăta că încă au o capacitate puternică de a lovi”.

O analiză similară oferă La Libre Belgique, care scrie că arestarea lui Abdeslam ar putea fi un semnal. “Putem spune că terorşitii au considerat arestarea lui Salah Abdeslam drept un element declanşator. Arestarea lui Abdeslam i-a impis pe terorişti, din anturajul său sau nu, veniţi din Belgia sau din alte părţi atât timp cât oamenii aceştia nu au frontiere şi se mişcă cu uşurinţa, să lovească Bruxelles-ul”.

Potrivit jurnalistului Roland Planchar, citat de La Libre Belgique, autorităţile politice şi presa au salutat arestarea lui Abdeslam ca o “mare victorie” şi acest fapt ar fi fost resimţit în mediile jihadiste ca o “mare provocare”. Acest lucru a jucat un rol în determinarea cu care au lovit teroriştii pe 22 martie.

Planchar critică decizia autorităţilor de a ridica nivelul de alertă teroristă de la 3 la 4. “Ceea ce constat este că, în timp ce am trecut la nivelul 4 în timpul sărbătorilor de iarnă din 2007 şi din 2015 fără ca această măsură să se impună cu adevărat, am rămas la nivelul 3 după arestarea lui Abdeslam, atunci când ameninţarea era maximă. Ne putem întreba cum funcţionează OCAM (organul de coordonare pentru analiza ameninţărilor)”.

În Germania, Frankfurter Allgemeine Zeintug se întreabă: “Un act de răzbunare pentru aresatrea lui Salah Abdeslam?” FAZ precizează că, potrivit experţilor francezi, reţeaua teroristă a francezului arestat pe 18 martie “a fost mult mai importantă decât ne imaginam”. “Anterior, la Bruxelles, procurorul francez Francois Molins a avertizat că ar putea urma atacuri. Abdeslam şi complicii săi adunaseră multe arme”, scrie FAZ.

“Un atac aşteptat”, scrie Tagesspeigel. “Atentantul nu a fost o supriză pentru autorităţile belgiene, în special după arestarea lui Abdeslam. Însă nu au putut împiedica atacul”.
 
sursa: cotidianul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *