Actualitate

Tinerii ar putea avea dreptul să cumpere alcool doar după ce vor împlini 21 de ani

Deputații susțin că proiectul de lege a fost elaborat cu scopul de a reduce consumul de alcool în rândul adolescenților și tinerilor, dar și de a diminua consecințele negative pe care le implică consumul de alcool.

Potrivit autorilor, în prezent, legislația face corelare între atingerea vârstei de majorat și posibilitatea de a cumpăra băuturi alcoolice. Cu toate acestea, așa cum indică cercetările sociologice și psihologice, tânărul în vârstă de 18 ani nu este în măsură să ia o decizie informată cu privire la problema consumului de alcool. ”De regulă, tinerii beau sub influiența relațiilor sociale, fără a se gândi la consecințele negative. La vârsta de 21 de ani, tinerii pot face o alegere în acest sens independentă de părerea celor din jur”, se menționează în Nota informativă.

Autorii mai argumentează că Republica Moldova se află printre țările cu cel mai înalt nivel al consumului de alcool. Astfel, în ultimii ani, în țară, consumul anual la o persoană cu vârsta de peste 15 ani constituie 18,2 litri pe an (în Europa – 12,8; în lume – 6,3).

Autorii inițiativei fac referire și la raportul sumar al studiului de evaluare a comportamentelor de sănătate ale copiilor de vârstă școlară în Republica Moldova. Conforma acestuia, dezvoltarea fizică și intelectuală a adolescenților este afectată de consumul de alcool. Studiul arată că pe parcursul vieții au consumat alcool cel puțin o dată peste 28 % din copii de 11 ani, aproape 43 la sută din elevii de 13 ani, 73% dintre tinerii de 15 ani și respectiv, aproape 82 % din cei de 17 ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *