Actualitate

Tinerii, în mare parte nemulţumiţi de cum se dezvoltă democraţia

Sociologul CBS- AXA Vasile Cantarji a declarat că în rândul tinerilor se constată un interes scăzut faţă de politică. Doar unul din patru tineri este foarte interesat, iar restul sunt puţin sau deloc interesaţi de această temă. Interesul pentru politică este mai mare în rândul bărbaţilor tineri din mediul urban. De asemenea, interesul faţă de politică este strâns legat de nivelul de studii al tinerilor. Astfel, tinerii cu un nivel de educaţie sporit manifestă un interes dublu faţă de politică, comparativ cu restul tinerilor.

Vasile Cantarji a spus că este un mit că tinerii nu vin la vot. Întrebaţi de câte ori au participat la alegeri după atingerea vârstei majoratului, fiecare al doilea tânăr chestionat a răspuns că a participat la toate alegerile. Totuşi, studiul arată că unul din cinci tineri nu a votat încă niciodată.

Principala sursă de informare a tinerilor cu privire la viaţa politică este internetul. 80% dintre tineri se informează la acest subiect prin intermediul reţelei globale, pe când la nivelul populaţiei generale a ţării principala sursă de informare este televiziunea.

Prezent la eveniment, ministrul tineretului şi sportului, Victor Zubcu a declarat că datele obţinute în cadrul sondajului vor ajuta autorităţile la elaborarea politicilor axate pe necesităţile tinerilor. „Pentru noi ca autoritate publică centrală contează foarte mult această expertiză, care ne oferă tabloul sociologic, dar şi interpretarea experţilor pe sectorul de tineret. Pentru că în acest domeniu există o gamă largă de provocări şi va trebui să extindem paleta de oferte în acest sens”, a spus ministrul tineretului şi sportului.

Reprezentantul din partea Delegaţiei UE la Chişinău, Marco Gemmer, a spus că proiectul are drept obiectiv creşterea incluziunii tinerilor la elaborarea politicilor pe acest segment, prin acordarea suportului necesar. „Uniunea Europeană a adoptat o strategia ambiţioasă în domeniul tineretului pentru a identifica unde anume este necesar suportul. Acest studiu este foarte important şi se desfăşoară nu doar în UE, dar şi în statele terţe. Este nevoie să asigurăm tinerilor accesul la educaţie şi le oferim posibilităţi de participare la viaţa socială într-un mod activ”, a spus Marco Gemmer.

Acesta a adăugat că datorită studiului s-a constatat că o problemă a tineretului din Republica Moldova este migraţia şi lipsa locurilor de muncă. Oficialul a dat asigurări că UE, în calitate de partener al Republicii Moldova, va ajuta la soluţionarea problemelor existente, ca cetăţenii moldoveni să se simtă cu adevărat cetăţeni europeni.

Proiectul „Youth inclusion” este implementat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi finanţat de Uniunea Europeană.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *