Cultură

Tudor Topa a ajuns la cea de-a 48-a carte

Zilele trecute, la Biblioteca municipala „B. P. Hasdeu”, cunoscutul scriitor si publicist Tudor ?opa, fost deputat in Parlamentul R. Moldova si ex-presedinte al Uniunii Jurnalistilor, si-a lansat volumul „Horodistea codrenilor”.

Moderata de prefatatorul cartii, scriitorul Iurie Colescnic, si de presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, acad. Mihai Cimpoi, la manifestare au participat mai multi oameni de cultura, inclusiv personalitati nascute in satul Horodiste, Calarasi, localitate ce a inspirat alcatuirea acestei monografii. Iurie Colesnic a amintit faptul ca in Basarabia au existat in toate timpurile cateva localitati cu acest nume, de pe cand triburi nomade gaseau de cuviinta sa se statorniceasca aici, indragind locurile pitoresti si intemeind acele „horodisti” – orasele-cetati, un fel de leagane in care, un timp, a salasluit istoria noastra, iar astazi ramasitele acelor orasele-cetati ne permit sa citim capitole intregi din istoria demult uitata a neamului.

Astazi, a spus el, cea mai renumita Horodiste este considerata cea din nordul Moldovei, unde s-a nascut, mai intai, marele om politic si marele romancier Constantin Stere, iar mai tarziu – distinsul scriitor Ion Druta. Totodata, a subliniat cercetatorul, in perioada interbelica, cea mai vestita Horodiste a fost localitatea cu acest nume din codrii Calarasilor, caci acolo s-a nascut Vasile ?antu, care a condus Biroul de organizare a Sfatului ?arii. Bazata pe documente si marturii, cartea va intra in marele patrimoniu al istoriei satelor noastre. Tudor ?opa s-a referit la pasaportul localitatii, precizand ca Horodistea codrenilor, atestata documentar la 25 aprilie 1420, pe timpul domniei lui Alexandru cel Bun, este mai veche decat orasul Chisinau, iar urmele unei cetati de pamant strabat aici la suprafata de la o adancime istorica de 24 de secole.

Pe marginea volumului s-au mai pronuntat profesorii Constantin Etco si Dumitru Batar, originari din aceasta localitate, scriitorul si actorul Gheorghe Urschi, redactorul cartii, Liviu Belai, publicistul Victor Ladaniuc, Nicolae Schitco de la Fundatia „Draghistea” s.a. In afara de cele 48 de volume de proza documentara, Tudor ?opa a mai semnat 350 de studii pentru Enciclopedia „Localitatile Moldovei”, editate de Fundatia „Draghistea”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *