Social

Turcii vor sa restabileasca cetatea din Tighina

Ambasadorul Turciei in R. Moldova Ahmet Ferit Ulker a vizitat pentru prima data cetatea Tighina, unul dintre simbolurile relatiilor moldo-turce din secolul XIX. Diplomatul a declarat ca tara sa “este interesata de soarta acestei cetati”.

Gheorghe Vilkov, seful departamentului pentru relatii publice si informatii de la Ministerul de interne din regiunea transnistreana a informat oaspetii ca in partea de nord a teritoriului cetatii, pe timpuri, a existat un cimitir turc, despre care acum se cunoaste foarte putin. El a transmis intentia autoritatilor locale de a instala aici un bust al sultanului turc Suleyman I, din ordinul caruia a inceput consctructia din piatra a cetatii din aceasta localitate.

„Am vazut pana acum cetatea doar in imagini si nu m-am asteptat sa fie atat de mare. Cred ca este important sa se pastreze aceste valori culturale pentru urmasii nostri, care trebuie sa cunoasca istoria lor”, a declarat ambasadorul Ahmet Ferit Ulker.

Ambasadorului si sotiei sale li s-a oferit ca amintire o ghiulea de la o arma turca, descoperita in timpul sapaturilor arheologice.

Cetatea din Tighina este construita din piatra pe locul unei intarituri din pamant si lemn, inaltata pe malul Nistrului la finele secolului XV de catre Stefan cel Mare. Fiind cucerita de Suleyman Magnificul (1538), cetatea este reconstruita dupa proiectul arhitectului Sinan, capatandu-si planul actual. In anii 1705-1707 cetatea este modernizata de domnitorul Moldovei Antioh Cantemir. Dupa incheierea razboaielor ruso-turce (1768-1772, 1806-1812) cetatea devine posesiunea autoritatilor militare rusesi. Actualmente, cetatea se afla in teritoriul controlat de regimul secesionist de la Tiraspol.

Pe parcursul anului trecut cetatea a fost vizitata de mai mult de 6 mii de persoane, majoritatea din strainatate.

Dupa info-prim.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *