Actualitate

Un om de afaceri britanic, pe lista neagră a lui Putin. L-a dat în urmărire prin Interpol

În acest mod, Administrația Putin ar urmări să îl sancționeze pe Bill Browder, care a stârnit o campanie internațională împotriva Rusiei, după ce avocatul Sergei Magnitski a murit în închisoare.

Miercuri, Canada a devenit cel mai recent stat care a aprobat „Legea Magnitski”, care vizează oficiali ruși „acuzați de comiterea unor grave încălcări” ale drepturilor omului, scrie publicația The Guardian. În semn de nemulțumire, președintele rus Vladimir Putin a acuzat Canada că „joacă jocuri politice neconstructive” și a afirmat că Browder a desfășurat „activități ilegale”.

Sâmbătă, la câteva zile de la declarațiile liderului de la Kremlin, au apărut informații conform cărora cetățeanul britanic a fost dat în urmărire prin Interpol de către Rusia. În acest context, Bill Browder a precizat că a fost notificat de Departamentul de Securitate Internă al SUA cu privire la faptul că Rusia cere arestarea sa.

The Guardian notează că nu este prima dată când Moscova folosește Interpolul împotriva inamicilor săi, iar mișcarea este văzută ca o răzbunare împotriva omului de afaceri.

Între 2012 și 2015, Bill Browder a încercat de trei ori să îl aresteze pe Browder prin intermediul Interpolului, însă nu a reușit să convingă organizația internațională că solicitarea nu este motivată politic. În 2016, Consiliul Europei a criticat tentativele Rusiei de a-l aresta pe omul de afaceri, denunțând „abuzurile” sistemului.

Bătălia lui Browder cu Guvernul de la Moscova durează de peste 10 ani, el acuzând autoritățile că au furat 174 de milioane de lire. „Legea Magnitski” face referire la avocatul cu același nume, care în anul 2009 a murit în timp ce se afla în detenție, după ce a scos la iveală un mare caz de fraudă, în care erau implicați și oficiali guvernamentali. În timpul detenției, el ar fi fost torturat.

Decesul avocatului l-a determinat pe omul de afaceri să colaboreze cu Guvernul SUA pentru aprobarea acestui act, care prevede sancțiuni împotriva unor ruși importanți.

Sursa: The Guardian

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *