Editorial

Un pic de xenofobie la bucătăria de la Publika TV

Publika TV s-a supărat rău pe filmulețul „Noi provocări ale Moscovei” (despre evenimentele din 7 aprilie 2009, dar şi despre cele de la Bălţi din 5 august 2012) apărut pe reţelele de socializare. Autorii anonimi ai filmulețului sugerează că în spatele respectivelor evenimente ar sta Kremlinul. Autorii producției anonime acuză Publika TV de complicitate în mai multe evenimente dirijate de Moscova, dând drept exemplu cazul reţinerii ataşatului militar român prins beat la volan, pe 10 noiembrie 2012, la Chişinău. Autorii filmulețului sunt convinși că „poliţia a ignorat toate maşinile cu număr diplomatic, cu excepţia fostului ataşat militar. În acel moment, Moscova avea deja pregătită conexiunea televiziunii Publika TV, care imediat a fost alertată de către poliţistul în civil Liviu Baziuc, prezent la faţa locului”.

Administraţia Publika TV s-a simțit afectată de acest filmuleț și solicită Procuraturii Generale să se autosesizeze pe marginea „acuzaţiilor aduse postului nostru de televiziune”.

E dreptul acestei televiziuni să se adreseze procuraturii. Doar o investigație onestă și nepărtinitoare poate demonstra dacă datele și afirmațiile din filmuleț corespund realității și dacă, într-adevăr, există „conexiuni” între Moscova și Publika TV. Noi ne ghidăm de realitățile pe care le cunoaște o lume întreagă: Publika TV este o clonă a NIT-ului și promovează zilnic, cu insistență, o politică editorială favorabilă Moscovei, cu puternice accente rusofile și antiromânești. Pentru a demonstra acest adevăr, nu e nevoie de implicarea procurorilor.
Vă prezint doar un singur exemplu de antimoldovenism cu iz puternic de xenofobie, promovat de Publika TV.

2. Cum au „tăbărât” la Chișinău țopârlanii de moldoveni cu „subcultura” lor

Olga Goncearova, om de afaceri (unele dubioase, potrivit „Ziarului de Gardă”), a fost pe timpul comuniștilor șefa Biroului de Relații Interetnice (BRI). Ea e deseori invitată la diferite dezbateri la Publika TV. Recent (9 decembrie) sus-numita a fost invitata emisiunii „Bucătarul-șef”, realizată de Alexandr Barbov, și el un fan al comuniștilor. Emisiunea s-a derulat în limba rusă, așa cum îi stă bine unei foste directoare a BRI și șefă a unei organizații care se numește magistral „Adunarea Popoarelor din Moldova”. Înainte de a ne demonstra ce mare gospodină este, O. Goncearova a ținut să definească „bazele ideologice” ale viziunii ei despre viață. Astfel, exprimându-și profundele nostalgii după Chișinăul de altă dată, care era populat de ruși, evrei, ucraineni (și, evident, și de moldoveni, dar la coada listei), Goncearova declară că acel Chișinău era „mai călduros, mai bun”, adică mai cult. Totul s-a terminat când în Chișinău „au tăbărât („ponaehali”) moldovenii de la țară. Aceștia, bădăranii de țărani, tăbărând în Chișinău, au impus „subcultura lor” și celorlalți din care cauză „Chișinăul a devenit mai mult provincie decât capitală”…

Așadar, Chișinăul a devenit o „provincie”, dominată de „subcultură”, din momentul când aici au „tăbărât” („ponaehali”) țopârlanii de moldoveni de la țară. Aceste lucruri au fost spuse (în limba rusă!) la Publika TV. Nu sesizați în aceste afirmații nimic antimoldovenesc, xenofob? Poftă bună, țopârlani!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *