Atitudini

Un preşedinte anarhist

Un preşedinte care ar vrea să distrugă statul şi sistemul pe care le conduce. După bucurie, anarhiştii s-ar putea uni, la fel cum au făcut pe vremuri proletarii. Aşa cum creştinii fac pelerinaj la Ierusalim, musulmanii – la Mecca, anarhiştii ar lua-o pe drumul acelei ţări anarhiste. Vor fi ca în vacanţă, gata cu protestele, cu lupta, pentru că însuşi preşedintele va lupta cu sistemul.

Chiar dacă pare puţin absurd, nu e imposibil ca un anarhist să devină preşedinte. Păi cea mai cunoscută trupă punk din lume, Sex Pistols, nu i-a cântat God Save The King reginei Marii Britanii?

Nu e vorba de Cehia, care a avut un preşedinte hippie – Vaclav Havel (ce i-a propus lui Frank Zappa să devină mintistru al culturii), nici de Olanda… E vorba de Moldova!

Recunoaşteţi citatul: „Întrebarea este însă în ce măsură noi, cei care asigurăm guvernarea, dorim să ducem această luptă cu sistemul pînă la capăt”? Da, este vorba de, deja celebrul şi istoricul (chiar dacă pare a fi o compunere a unui elev leneş şi e plin de sintagme împrumutate de la Băsescu) discurs de pe 12 iulie a unui posibil viitor preşedinte al Moldovei – Vlad Filat.

Revin la acea cuvântare pentru că m-a intrigat şi atunci, dar şi din alt motiv – în afară de Ziua Independenţei, Ziua Limbii şi a Salonului Internaţional de Carte de la Bibliteca Naţională – în acest sfârşit de vară în Republica Moldova nu s-a întâmplat absolut nimic. Zici că suntem în Germania şi totul e perfect, aşa că nu ne batem capul cu nimic, nu muncim, nu gândim. Sau cel puţin ei – politicienii. Nu degeaba balada noastră naţională e Mioriţa – şi politicienii noştri „şăd” şi nu acţionează, la fel ca ciobănaşul din baladă. Avem politicieni mioritici!

Dar să revenim la oile noastre – adică la Vlad Filat, la anarhism şi la discursul său pătimaş. Pe lângă alte aspecte, răstălmăcite şi răsdiscutate de toată lumea – Vlad Filat a vrut să ia o nouă alură, acea a unui mare luptător împotriva sistemului din care face parte. Dacă a avut cineva impresia că prim-ministrul vrea să lupte cu vechiul sistem, comunist – se înşeală, pentru că tot atunci el a scos hulubaşii de pace pentru Vladimir Voronin.

De fapt, Vlad Filat, ca un adevărat anarhist, vrea să lupte atât împotriva vechiului sistem, cât şi a noului sistem. O luptă totală împotriva sistemului. Normal, nu se prea poate, şi o ştie chiar el: „Nu poți să fii la guvernare, dar în acelaşi timp să fii în opoziţie.” Asta însă nu-l împiedică să se laude, ceea ce ştie foarte bine: „Pe parcursul timpului am dat dovadă în activitatea mea, nu prin declarații, ci prin acțiuni concrete, de maturitate și generozitate politică.”

Îi doresc succes lui Filat. Şi i-aş putea împrumuta două tricouri de-ale mele, mai potrivite pentru un preşedinte anarhist decât ţinuta la costum: un tricou cu Guerrillas şi cu titlul piesei Nenaviju tebia maia strana şi altul cu steaua anarhistă şi cu inscripţia Punk’s not dead!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *