Actualitate

UTIL pentru părinţi: 8 moduri de a încuraja copilul să fie independent

 1. Încurajează jocul independent
Tu rămâi doar observator. Acest lucru va determina copiii să inventeze jocuri, lumi imaginare, petreceri neobișnuite. Lasă copiii să se plictisească și nu alerga la fiecare “mă plictisesc” să-i oferi o listă cu distracții. Uneori merită să-i spui: “Păi, plictisește-te puțin”, ca în cinci minute să-şi găsească o ocupație. Prima independență a copilului – este independența în joc.

2. Permite-i să facă greșeli

Oprește-ți impulsul de a interveni și a face ceva în locul copilului. Doar făcând greșeli, ei învață să găsească căi de ieșire din situații dificile și să corecteze greșelile. Poți interveni când are nevoie de ajutor sau atunci când cere informații. În celelalte cazuri, mândrește-te când spune “Fac singur”.

3. Laudă-l pentru inițiativă

Copiii au spălat singuri vasele, s-au oferit voluntar să pună pe masă, și-au cusut un buton la cămașă – bucură-te, împreună cu ei. Nu-i arăta praful rămas în colțuri și butonul cusut necalitativ, dar neapărat laudă-l că a făcut ceva singur. Un copil care a primit laudă cel puțin o dată, şi s-a simțit important pentru că a adus beneficii, neapărat va dori să experimenteze această senzație din nou.

4. Nu te implica în fiecare pas

Conflictele între copiii ar trebui să fie în vizorul tău, dar mai întâi oferă-le participanților posibilitatea de a decide singuri. Simte momentul când trebuie să intervii și să-i separi dacă se certă. Când e o ceartă verbală sau nu pot împărți jucăriile, permite-le să se descurce singuri, în caz contrar cineva dintre ei se va baza pe ajutorul adulților și va manipula. Acum, ei învață să rezolve disputele cu colegii într-un simplu joc, în viața adultă, această experiență le va permite să găsească soluții în conflictele cu colegii, șefii, membrii familiei.

5. Tratează-i cu seriozitate

Copiii au încredere în adulții care îi tratează cu respect, îi ascultă și vorbesc la egalitate, fără a-i tachina sau ridiculiza.

6. Menține în casă un mediu potrivit pentru acțiuni independente.

Dulapuri mici din care copilul îşi va putea lua singur hainele, cârlige atârnate la nivelul ochilor, periuța de dinți și săpunul la un nivel accesibil, posibilitatea de a-şi lua singur un măr de pe masă şi de a-l spăla cu ușurință atașând un scăunel special lângă chiuvetă. Organizați în casă totul, astfel încât copiii să nu fie nevoiți să ceară mereu ajutorul adulților pentru lucrurile elementare.

7. Fiecare copil are obligațiuni în casă

Fiecare familie decide cine va aranja patul, cine va spăla podeaua în cameră, cine va curăța acvariul – copilul ar trebui să aibă în casă zona lor de responsabilitate, unde adulții nu ar trebui să intervină.

8. Graba părinților poate sta în calea independenței copilului

Este mai ușor să îmbraci singură copilul, decât să-l aștepți 10 minute să o facă singur, este mai ușor să aranjezi patul în locul lui, pentru că e mai repede şi mai calitativ și, bineînțeles, vei face singură un sandwich mult mai repede decât copiii. Totuși graba nu e bună: copilului nu i se oferă posibilitatea de a înțelege că există lucruri pe care le poate face singur, destul de calitativ.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *