Actualitate

Veniturile lui Victor Parlicov la microscop

Salariul lui Victor Parlicov, directorul ANRE, este prea mare în condiţiile în care „ţara moare de foame”, iar principiul de activitate a ANRE este „cu cât tarifele la resursele energetice sunt mai mari, cu atât mai mult cresc veniturile agenţiei”, conform declaraţiei deputatului PCRM, Sergiu Stati.

Solicitat de TIMPUL, Victor Parlicov a explicat: „Noi nu primim bani de la buget, primim bani de la întreprinderile pe care le reglementăm. Bugetul se aprobă în felul următor: noi venim la parlament, dăm proiectul bugetului şi se aprobă trei cifre: cuantumul taxei de reglementare, adică procentul respectiv pe care îl luăm de la întreprinderile pe care le reglementăm; ulterior, se aprobă două cifre egale, care urmează din acest cuantum. Se estimează ce venituri vom colecta din taxele de reglementare de la agenţiile pe care le coordonăm şi această parte de venituri trebuie să fie egală cu cheltuielile necesare pentru activitatea agenţiei pentru anul 2011”.

Potrivit lui Victor Parlicov, cuantumul taxei de reglementare este plafonat prin lege, iar pentru R. Moldova este de 0,15. În prezent, însă, taxa de reglementare
pentru 2011 este de 0,11 la sută, exact ca şi anul trecut.

De asemenea, Parlicov susţine că speculaţiile care se fac precum că „în momentul în care creşte tariful, creşte taxa de reglementare şi creşte bugetul întreprinderii şi, respectiv, salariile celor de la ANRE” sunt nefondate.

„Aberant! Se aprobă două cifre egale: la venituri şi la cheltuieli. Chiar dacă se colectează mai mult decât se preconizează, noi nu avem voie să cheltuim surplusul.
Şi asta nu „afectează” sub nicio formă nici salariile, nici altceva. Prin urmare, toată discuţia asta cu creşterea tarifului şi, ulterior, creşterea bugetului agenţiei şi salariilor angajaţilor agenţiei este o minciună pe care o spun şi cei care ştiu foarte bine cum se formează bugetul agenţiei”.

Salariul lui Parlicov

„Salariul meu este calculat după acelaşi mecanism. Eu nu am schimbat nimic, niciun ordin sau hotărâre internă care să afecteze salariile. Toate au rămas aceleaşi, cum le-au lăsat angajaţii precedenţi, inclusiv al directorului general”.

Victor Parlicov afirmă că „greşeala” lui a fost să declare venitul şi nu salariul. „Într-adevăr, puteam să vin ca şi anul trecut şi să declar salariul mediu de funcţie a Consiliului de administraţie al ANRE, format din salariul directorului general şi salariile celorlalţi directori, cifra anunţată anul trecut fiind de 19.700 de lei. Însă, nimic nu s-a schimbat, a rămas acelaşi salariu. Diferenţa este că, pur şi simplu, am declarat venitul lunar şi nu salariul”, a conchis Parlicov. „Veniturile mele lunare provin doar de la locul de muncă: asta ţine de salariul de funcţie de 22 de mii de lei, de premii şi alocaţii de concediu, plus nişte venituri minuscule din deplasări”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *