Actualitate

Vestul Europei este afectat de vânt de peste 150 de kilometri pe oră

În vestul și nord-vestul Franței, vântul a atins 139 de kilometri pe oră, autoritățile fiind în alertă și recomandând "cea mai mare prudență" după o avertizare de furtună care nu a produs până luni la prânz mari pagube. Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a recomandat locuitorilor de pe malurile Atlanticului și ale Mării Nordului să fie cât se poate de prudenți.

Conform serviciilor meteorologice franceze, vântul puternic "va produce și întreține valuri mari în partea dinspre Atlantic și în vestul Canalului Mânecii", existând și riscul creșterii nivelului mării ca urmare a coeficientului mareelor (90 luni dimineață și 96 luni seară). Această asociere a coeficienților ridicați și a valurilor puternice "riscă să ducă, la flux, la inundarea părților expuse sau vulnerabile de pe litoralul din departamentele afectate". Meteorologii se așteaptă ca intensitatea vântului să scadă luni seară, iar valurile mari să continue până marți.

În sudul Marii Britanii, ploile abundente însoțite de vânt de până la 155 de kilometri pe oră au determinat luni închiderea unor drumuri și au provocat întreruperea unor legături feroviare și maritime. Aproape 5.000 de locuințe nu au curent electric. Autoritățile au prevenit locuitorii din zonele afectate asupra pericolului de indundații, emițând circa 250 de avertizări locale lansate de agenția britanică de mediu. Meteorologii se așteaptă la vânt puternic mai întâi în sud-vest și apoi spre Londra, în cursul zilei de luni.

În Germania, vântul puternic anunțat pentru luni, cu viteze la rafală între 85 și 100 de kilometri pe oră, a dus la anularea paradelor prevăzute în cadrul carnavalurilor de la Dusseldorf și Mainz (vest). Cel mai vechi carnaval din regiune și cel mai important, cel de la Koln (care are loc din 1823), a fost menținut, însă cu anumite precauții: au fost interzise drapelele, panourile mari și personajele din carton de mari dimensiuni, precum și caii. 

Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *