Actualitate

Victimele conflictului de pe Nistru au fost comemorate

Martorii evenimentelor din 1992 spun că autorităţile Moldovei nu trebuie să admită repetarea lor.

Fiul cel mare al Ionelei Popovici a murit la doar 30 de ani, în data de 20 iunie 1992. A participat la cele mai sângeroase lupte din oraşul Tighina. Era jurist al unei subdiviziuni a Armatei Naţionale. Despre moartea fiului, Ionela a aflat abia peste două săptămâni.

„El stătea înaintea tancurilor care au trecut peste Nistru. În el a nimerit o așchie. Separatiștii au scos tot din buzunarele lui – ochelari, ceas – și l-au lăsat în stradă. Celelalte cadavre le-au dus, dar pe al lui special l-au lăsat. Pe alături a trecut o femeie cu copii. Ei l-au astupat cu pământ”, povestește Ionela Popovici.

În memoria sutelor de victime ale conflictului de la Nistru a fost oficiat un servici divin. Oamenii nu şi-au putut stăpâni lacrimile.

Participanţii la luptele din 1992 vor ca tinerii de astăzi să cunoască adevărul despre acele evenimente dramatice.

„Cât mai mult vom povesti tinerilor despre acele evenimente, cu atât mai repede schimbările spre bine vor avea loc în țara noastră. Patriotismul nu va fi o poveste, ci o realitate”, spune preşedintele Organizaţiei "Credinţă Patriei, Ghenadie Cosovan.

„Este datoria noastră. Trebuie să-i pomenim pe cei plecaţi. Dar cel mai important să nu uităm şi despre cei care au supraveţuit. Despre văduve, invalizii de război, dar şi copii care au rămas fără părinţi”, a menționat coloneluk, cavaler al ordinului "Ştefan cel Mare", Veaceslav Samardac.

La evenimentul de comemorare a participat şi noul ministru de Interne.

„Pentru a nu permite repetarea evenimentelor din anii 1992, noi trebuie să lărgim potențialul statului nostru”, a declarat ministrul de Interne, Oleg Balan.

Conflictul armat de la Nistru a început în data de 2 martie 1992. Numărul exact al victimelor nu a fost stabilit până acum.

Potrivit unor surse, ar fi vorba despre 300 de militari şi 400 de civili de pe malul drept al Nistrului.

În 21 iunie 1992, Moldova şi Rusia au semnat un Acord privind reglementarea paşnică a conflictului. 

SURSA: PUBLIKA.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *