Actualitate

VIDEO: Liceul „Petrenco” aduce a morgă.. Se caută Maria Petrenco!

Mama deputatului comunist Grigore Petrenco a fost anunţată, în sfârşit, în căutare generală. Deşi Maria Petrenco a dispărut din RM demult, CCCEC şi-a amintit că ar trebui să o caute abia acum două săptămâni, după ce TIMPUL s-a arătat interesat de soarta acestei femei, care în anii 2001-2009 (pe tot parcursul guvernării comuniste), fiind directoare a Liceului „Petrenco” din capitală, a jefuit ca în codru atât statul, cât şi pe bieţii profesori şi părinţi. Debandada la care s-a dedat această femeie, care nu a ţinut deloc cont de lege, pare incredibilă. Maria Petrenco s-a îmbogăţit nelegitim cu cel puţin 2,5 milioane de lei, pentru ca în 2009, când comuniştii au pierdut Puterea, să fugă din ţară. Întrebaţi de ce au anunţat-o în căutare atât de târziu, nici procurorii, nici CCCEC nu au găsit un răspuns clar. Menţionăm că noi am putut afla într-o singură zi toate telefoanele Mariei Petrenco, precum şi oraşul, şi ţara în care ea se află… 

„A furat jumătate de Chişinău şi a fugit”

„Ocrotită de fecioraş, ea a furat jumătate de Chişinău. Apoi şi-a încărcat genţile cu bani şi dusă a fost. Am lucrat la ea mai mult de zece ani, dar nu mi-a plătit impozitul social din salariu pentru cinci ani şi acum nu pot să mă pensionez. Am dat-o mai mulţi în judecată, toţi am câştigat, dar pentru ea justiţia nu are valoare. Nu ne-a plătit nimic. Chipurile, a falimentat şi a fugit. Noi ştim că minte, ştim că are apartamente în Cipru, în Iaroslavl, în Cistopol, iar banii furaţi şi-i păstrează la bancă”, afirmă Larisa Clemenova, fostă profesoară la Liceul „Petrenco”. „Este o hoaţă! Ne-am căutat dreptatea, am fost în toate instanţele, am cerut şi ajutorul juristului comunist Sergiu Sârbu, am ajuns până la Voronin, însă nimic… Şi cu fiu-său am vorbit, dar el ne-a numit mincinoase… La noi totul se cumpără şi se vinde!”, adaugă o altă profesoară, Maria Golub. „Nu plătea învăţătorilor şi îi schimba ca pe mănuşi. Nimeni dintre părinţi n-o să vă vorbească de bine despre ea”, ne asigură Svetlana Piscunova, bunica unui fost elev de la „Petrenco”.

Atât foştii profesori, cât şi părinţii foştilor elevi de aici susţin că Liceul „Petrenco” a însemnat o mare ruşine pentru învăţământul din R. Moldova. Părinţii spun că achitau taxa de studii doar în numerar, înmânându-i banii dnei Petrenco, care niciodată nu le dădea facturi. Directoarea colecta banii cu şapte luni înainte de începutul anului şcolar, motivând că trebuie să facă reparaţie în clădirea şcolii, însă, timp de opt ani, aici nu a fost reparat nimic. Toate clasele şi birourile au zăcut în mizerie… În bibliotecă nu găseşti altceva decât maculatură, spun pedagogii. În fiece an, de ziua instituţiei, toţi părinţii erau obligaţi să-i plătească directoarei anumite sume. Pentru alimentarea copiilor se plăteau adăugător câte 25-52 lei pe zi. Şi frecventarea atelierelor costa bani suplimentari. Liceul organiza şi cursuri pregătitoare, care costau 130 de euro.

„Era apărată de fiul său”

Larisa Clemenova nu este singurul cadru didactic de la „Petrenco”, pentru care nu s-a plătit impozitul social, chiar dacă respectiva sumă le era tuturor scăzută din leafă. Maria Golub a lucrat aici şapte ani, dar i s-a plătit impozitul social numai pentru doi ani. Valentina Bogoci a activat la liceu un an, după care a fost demisă, pentru că-şi apăra drepturile. „Alţii plecau pentru că nu le plătea salariul. Petrenco ne dădea leafa o dată în trei luni sau când îi abătea. Ei nu-i păsa de noi – era apărată de fiul său”, precizează Bogoci. Din lipsă de cadre, spun învăţătorii, unele obiecte nu erau predate câte jumătate de an, iar elevii din clasele mai mari studiau după programele claselor mici. Dacă părinţii vroiau să-şi mute copiii în alte şcoli, Petrenco nu le întorcea banii.

Aceste mărturii sunt confirmate şi de o revizie a CCCEC, efectuată în primele luni ale lui 2010, când liceul nu mai activa. Şi asta pentru că, după venirea la putere a AIE, în 2009, Petrenco a solicitat neîntârziat instanţei să intenteze procesul de insolvabilitate faţă de liceu. Iar ca să n-o mănânce puşcăria, probabil, femeia şi-a luat tălpăşiţa din ţară, delegându-şi în judecată un reprezentant. În februarie 2010, Curtea de Apel a intentat procedura de lichidare a liceului, desemnându-l ca administrator al acestui proces pe Gheorghe Ciobanu. Tot în 2009, trei profesori câştigaseră procesele în judecată contra fostei directoare, aceasta urmând să le plătească prejudicii morale a câte 10 mii de lei şi impozitele sociale pentru toate salariile primite. Niciuna din aceste decizii nu a fost executată.

A depus 500 mii lei şi a doua zi i-a retras

Faptul că Maria Petrenco lucra cu banii practic doar în numerar îl demonstrează şi revizia CCCEC, în care se arată că administratorul Ciobanu a prezentat controlului documentele numai pentru anul 2009 (!), explicând că restabilirea evidenţei contabile pentru anii precedenţi este imposibilă din motivul lipsei de acte. Ciudat e şi faptul că liceul a activat patru ani (2004-2008) fără licenţă, nefiind sancţionat. Maria Petrenco nu plătea nici pentru chiria clădirii liceului, în baza contractului încheiat cu primăria în 2001, restanţele la acest capitol ridicându-se până la 1 mln. 38 mii lei. Ca şi alte instituţii protejate de PCRM, Liceul „Petrenco” avea cont la banca lui Oleg Voronin, „Fincombank”. Conform unui certificat al băncii, rulajul mijloacelor băneşti pe contul liceului a avut loc numai în anii 2005-2007, perioadă în care încasările şi cheltuielile au constituit câte 658,58 mii lei şi au reprezentat un sold de ZERO LEI. Însă printre cheltuieli se numără o operaţiune pe cât de stranie, pe atât de ilegală. În 2005, când liceul şi-a schimbat statutul juridic din întreprindere individuală în instituţie de învăţământ, Maria Petrenco a depus în fondul statutar al acesteia 500 mii lei. Legislaţia nu permite ca aceşti bani să fie retraşi pe parcursul activităţii instituţiei, dar Petrenco a ridicat suma întreagă chiar a doua zi. A motivat că ar lua un împrumut, pe care nu l-a mai întors. Printre cheltuielile anului 2009 figurează şi 268 mii lei, luaţi în gestiune tot de Maria Petrenco, dintre care 124 de mii ar fi fost returnaţi în fondul instituţiei din contul datoriei anterioare. Adică, îşi achita restanţele faţă de liceu din banii liceului…

A furat de la stat cel puţin 1 mln. 726 mii lei

CCCEC a mai depistat că Maria Petrenco nu încheia contracte cu toţi părinţii. De pildă, în 2009, la liceu învăţau 47 de copii, deşi erau încheiate numai 42 de contracte, dintre care 13 nici nu erau semnate de părinţi. Taxa oficială pentru un an de studii era de 1200 de euro, însă directoarea oferea deseori reduceri. Indiferent de stipulările contractului, fiecare părinte achita sume diferite, evident necontrolate. Situaţia s-a făcut simţită în special în ultimul an de studii, 2009-2010, care nici nu s-a încheiat, deoarece liceul a fost închis. Ea a rămas datoare părinţilor care au achitat contractul pentru tot anul de învăţământ cu 142 mii de lei, pe care a refuzat să-i întoarcă. Aceasta ne dă de înţeles că Maria Petrenco căuta să câştige cât mai mulţi bani înainte de a şterge putina din RM. Centrul Anticorupţie a mai aflat că părinţii îi plăteau Mariei Petrenco unele sume, însă ea fie că înscria în evidenţa contabilă altele cu mult mai mici, fie că nu le înregistra deloc. S-au întâmplat şi cazuri când a înmânat părinţilor contracte în care era indicată o sumă, pentru ca în exemplarele păstrate la liceu să fie înscrisă altă sumă, cu mult mai mică. Maria Petrenco a încasat în total de la părinţi 117 mii lei, care n-au fost reflectaţi în evidenţa contabilă. Prin acţiunile sale, pe de o parte, directoarea se pricopsea cu sume grele, iar pe de altă parte, îi înscria pe părinţi ca datornici faţă de liceu. Totodată, se pregătea astfel să-şi argumenteze falimentul. Şi încasările pentru alimentaţia elevilor, şi cele privind procurarea alimentelor lipsesc din evidenţa contabilă. Fără nicio acoperire documentară, ea a transferat magazinului „Metro” 58 mii lei, chipurile, pentru produse alimentare. În afară de aceasta, datoriile liceului faţă de bugetul de stat şi cel local se ridică la 440 mii lei, restanţele faţă de salariaţi reprezintă 46,91 mii lei, cele faţă de furnizorii serviciilor comunale şi de pază – 27 mii lei, iar faţă de alţi furnizori de servicii – 11 mii lei. Astfel, prejudiciul total adus statului de Liceul „Petrenco”, inclusiv datoria faţă de primărie de peste un milion de lei, este de cel puţin 1 mln. 726 mii lei. În urma reviziei CCCEC, în aprilie 2010, Procuratura Anticorupţie a intentat un dosar penal pe acest caz.

Judecătorii i-au făcut pe plac lui Petrenco

Din aceleaşi considerente, nici Inspectoratul Fiscal (IF) nu a fost de acord cu decizia Curţii de Apel Economice despre lichidarea liceului. Reprezentanţii Fiscului au solicitat tuturor instanţelor să nu se grăbească să ia o decizie în acest sens până la încheierea urmăririi penale contra Mariei Petrenco. Mai ales că, susţin sursele noastre de la Fisc, realmente liceul avea masă debitoare – cele 500 de mii de lei din capitalul social nerestituiţi de către Maria Petrenco, precum şi mobila, tehnica şi alte bunuri – şi trebuia să fie supus insolvabilităţii, prin vinderea acestor bunuri şi achitarea datoriilor. În cele din urmă, Curtea Supremă de Justiţie a întors dosarul în prima instanţă. În 2011 deja, CA, prin magistratul Mihai Harmaniuc, a hotărât din nou să lichideze instituţia, decizia fiind de-acum acceptată şi de instanţa ierarhic superioară. Responsabili de la Fisc consideră că aceasta s-a întâmplat numai pentru că Maria Petrenco este mama lui Grigore Petrenco. De fapt, argumentează ei, Ciobanu a optat categoric pentru lichidare, fără să confirme documentar nimic din cele invocate, a estimat bunurile instituţiei la un preţ de nimic şi a evitat să amintească despre cele 500 mii de lei sustrase de Petrenco din capitalul social. Menţionăm că nu există niciun act confirmativ ce ar demonstra că respectiva sumă a fost restituită, lucru stabilit şi de CCCEC. La rândul lor, judecătorii ar fi închis ochii la toate astea şi i-ar fi făcut pe plac lui Petrenco. Solicitat să-şi explice decizia, magistratul Harmaniuc ne-a răspuns: „Masă debitoare pentru a satisface creanţele nu exista şi am decis lichidarea. CSJ a fost de acord”. Când i-am explicat că nu i-au fost prezentate probe veridice despre lipsa masei debitoare, judecătorul ne-a spus că nu-şi aminteşte detaliile…

Potrivit Fiscului, din liceu au dispărut fără urmă şi bunuri în valoare de 138 de mii de lei: computere, televizoare, altă tehnică şi mobilă. Există persoane care ne-au informat că aceste bunuri se află actualmente ascunse într-un apartament al dnei Petrenco de pe str. Independenţei. Am căutat să verificăm ce se află acolo, dar nimeni nu ne-a deschis uşa. La telefon, însă, ne-a răspuns un bărbat, care ne-a spus că nu o cunoaşte pe Petrenco.

„Cred că vă pricepeţi…”

Nu ştim ale cui interese le apără lichidatorul Gheorghe Ciobanu, dar afirmaţiile lui trezesc suficiente bănuieli. Bunăoară, el ne spune că liceul „a avut cândva masă debitoare, dar ei generau pierderi tot timpul şi încetişor au păpat-o”. Potrivit lui, computerele instituţiei erau vechi şi au fost vândute cu 100 de lei bucata. „Celelalte bunuri, inclusiv un pian, centrele muzicale ş.a., au fost luate în folosinţă de la Direcţia de învăţământ Botanica, fiind apoi restituite”, ne asigură Ciobanu. Precizăm că, pe de o parte, conform ultimului act de primire-predare a mijloacelor nebăneşti ale liceului, acestea valorau 138 de mii de lei, iar pe de altă parte, Anatol Ivanu, şeful Direcţiei educaţie a sectorului Botanica, neagă categoric afirmaţiile lui Ciobanu şi spune că „Petrenco” nu a luat în folosinţă tehnică de la ei. Acest lucru e confirmat şi de către foştii profesori ai instituţiei, care îşi amintesc că şcoala avea bunuri destul de costisitoare, cumpărate de către părinţi, la solicitarea Mariei Petrenco. „Toate s-au petrecut sub ochii mei. O mulţime de tehnică a fost cumpărată de părinţi”, afirmă Larisa Clemenova. Mai mult, deşi la CCCEC Ciobanu declarase că actele contabile de până în 2009 lipsesc, nouă ne-a spus că există documente ce confirmă că Petrenco ar fi întors o bună parte din datoria de 500 de mii de lei… Oricum, şi el recunoaşte că Maria Petrenco încălca legea, lucrând în numerar, dar consideră că ea trebuia pusă la respect în 2007: „Atunci Fiscul a făcut un control la acest liceu şi a depistat multe încălcări. Dar nu s-au luat măsuri. Din ce pricină, cred că vă pricepeţi… Şi în felul acesta i-au permis să genereze pierderi în continuare”. Controlul din 2007 a avut loc pe bună dreptate, însă nu a împiedicat-o pe Petrenco să activeze, chiar dacă la acel moment liceul nu avea nici licenţă. Pe atunci, nimeni nici nu se atingea de afacerile murdare ale comuniştilor…

CCCEC acuză procurorii, iar aceştia învinuiesc Centrul

Ce s-a întâmplat cu dosarul penal deschis pe numele Mariei Petrenco? Şi aici se creează impresia că fecioraşul are putere suficientă asupra organelor de control sau că procurorii noştri se tem să nu-şi piardă funcţiile în cazul revenirii la putere a comuniştilor. Acum o lună, fuseserăm informaţi că dosarul este suspendat din cauză că Maria Petrenco a plecat din ţară, dar că nu a fost anunţată în căutare. Fără nicio explicaţie în plus, doar cu strângeri din umeri… Am decis să o căutăm noi şi am găsit-o într-o singură zi. După care, săptămâna trecută, CCCEC ne-a informat că, în sfârşit, a anunţat-o în căutare… Solicitat de noi, Lilian Rudei, procurorul care gestionează dosarul, s-a interesat mai întâi ce informaţie am primit de la Centru, apoi a confirmat că Petrenco e căutată, pentru a fi reţinută. Contradicţii capitale şi între angajaţii procuraturii şi cei ai CCCEC. Rudei afirmă că dosarul nu a fost suspendat până acum şi că el a dat indicaţii Centrului să o anunţe pe Petrenco în căutare încă în luna februarie. La rândul său, Bogdan Zumbreanu, director adjunct Direcţia generală urmărire penală a CCCEC, spune că Centrul nu a primit niciodată respectiva ordonanţă. „După procedură, dacă bănuitul sau învinuitul nu se prezintă la procuror, acesta emite o ordonanţă prin care dispune căutarea persoanei. Dacă Rudei a luat decizia la începutul anului, trebuia să ne anunţe atunci, dar el nu a făcut-o nici până azi. Pe dna Petrenco am anunţat-o în căutare noi, fără indicaţii de la procuror”, susţine Zumbreanu. Astfel, n-am înţeles cine se face vinovat de tărăgănarea dosarului, deoarece, în fond, n-am primit niciun răspuns explicit. Curios e şi faptul că atunci când l-am anunţat pe procurorul Rudei că am găsit-o pe Maria Petrenco într-o singură zi, el ne-a cerut sprijinul. Noi însă nu vom ajuta instituţiile de drept în această privinţă, deoarece suntem convinşi că ele sunt în stare să găsească pe cineva şi în câteva ore, dacă au dorinţă. La fel cum ar fi putut să afle că, la începutul lui mai 2011, Maria Petrenco a fost la Chişinău.

Frig ca în morgă şi Petrenco nu vrea să vorbească

În clădirea de pe str. Zelinski 28/7, în care se afla Liceul „Petrenco”, şuieră vântul şi e frig ca în morgă. Găsim o uşă deschisă şi intrăm în clasă, unde ne împiedicăm de chiştoace şi sticle. La WC, zace o carte de Maksim Gorki, ruptă bucăţele… Clădirea e păzită de un bărbat de la Direcţia de învăţământ Botanica şi de un câine cât un deget, care zâmbeşte în continuu. Paznicul ne spune că şcoala era plină de toate, dar într-o zi au venit nişte necunoscuţi şi au cărat totul. Ne povesteşte că mai bat pe la poartă părinţi rătăciţi sau învăţători trişti cu eterna întrebare: „N-a venit directoarea? Nu ne dau banii?”. Toţi ştiu că asta nu se va întâmpla niciodată, pentru că aşa au decis judecătorii Moldovei, dar speranţa încă nu le-a murit.

Am sunat-o pe Maria Petrenco la telefoanele sale din Rusia. Poate că ne-a răspuns ea, poate că altă femeie, dar s-a interesat imediat cine suntem. I-am lămurit că vrem să vorbim cu dna Petrenco şi ea s-a gândit mult până a ne spune că nu o cunoaşte. L-am apelat şi pe fiul său, care recent se revolta la o emisiune televizată că actuala guvernare nu vrea să stârpească corupţia… Şi el a fost la fel de vorbăreţ: „Sincer, nu aş dori să discut cu dvs.”. Cred că ar fi interesant să-l vedem pe Grigore Petrenco în faţa unei biete profesoare cu părul nins şi ochii roşii de durere, care ne spunea: „Ce folos că am umblat trei ani prin judecată? Dacă se schimbă puterea, fecioraşul o va apăra din nou. Îşi vor bate joc de oameni şi mai tare. Mi-a spus cineva că, auzind despre noi, Maria Petrenco spune şi astăzi: „Sunt gata să scuip peste toţi!”…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *