Actualitate

VIDEO: Tripăduş sperie şi turcii cu numele „Plahotniuc”

Zekeriya Kaya spune că a dormit nopţi întregi cu frica în sân, dar în ajun de 11 martie, când poliţia mişuna pe străzile capitalei, pregătindu-se pentru sosirea lui Biden, s-a culcat liniştit. Dimineaţă, însă, şi-a găsit maşina fără oglinzi şi numere de înmatriculare, cu lacătele deteriorate, din care a extras fragmente de chei. A anunţat imediat procuratura şi a rugat să-i fie asigurată protecţia. I s-a spus să facă un demers către MAI… El crede că şi atacul asupra maşinii a fost opera lui Tripăduş, pentru a-l intimida şi a-l face să părăsească RM. Poate că demult s-ar fi întors în Turcia, recunoaşte Kaya, dar aici îşi are toată bucuria – soţie-sa e moldoveancă şi au un copilaş mic…

Nu ştim dacă există vreo legătură între Tripăduş şi jaful maşinii lui Kaya, dar amintim că, acum trei săptămâni, turcul ne-a declarat că bălţeanul şi oameni din anturajul său l-au ameninţat cu moartea, interzicându-i să mai discute cu jurnaliştii. Aceasta după ce, în cadrul unei investigaţii despre privatizarea ilegală a SA „Mioara” din Bălţi, Kaya ne relata despre chinurile la care a fost supus anterior de către Tripăduş. Potrivit turcului, el a făcut cunoştinţă cu Tripăduş în 2004, când acesta l-a invitat să fie directorul unei firme din Bălţi, cu o leafă barosană. Dar, la Bălţi, a fost închis într-o saună, maltratat şi constrâns să-şi facă o firmă, cu care să cumpere „Mioara”. Pentru că a refuzat, i-au dezbătut toţi dinţii. Kaya povesteşte că, în fiece dimineaţă, era îmbrăcat în costum, fardat, i se puneau ochelari de soare, ca să nu se observe vânătăile, după care era urcat în maşină şi dus la Chişinău, unde era purtat pe la notari, bănci şi alte instituţii. Turcul precizează că Tripăduş îl prezenta ca pe un mare investitor, care nu vorbeşte rusa, nici româna, nici engleza. Bălţeanul îl legitima cu un paşaport cu fotografia sa, dar pe numele unui oarecare Catal Refic. Astfel a fost înregistrată firma „Utan-Rat”, care a şi procurat acţiunile de la „Mioara” SA. Scăpând din „închisoarea” lui Tripăduş, Kaya a anunţat despre cele întâmplate Ambasada Turciei în RM, CCCEC şi pe Voronin. Nu a primit niciun răspuns.

Unul dintre dosarele aflate pe rol de ani buni la Judecătoria Buiucani se referă la cazul „Utan-Rat”. Acest lucru ar putea să-l deranjeze pe Tripăduş, pe când dispariţia turcului din RM i-ar conveni perfect. Kaya spune că, ameninţându-l, Tripăduş i-ar fi şoptit că e amic cu Lupu şi Plahotniuc. Însă el nu crede în aceste vorbe şi le atrage celor doi demnitari atenţia asupra faptului că Tripăduş le poate compromite imaginea, dorindu-şi să revină la putere comuniştii, care l-au sprijinit în multe „afaceri”, despre care am mai scris. Amintim că Tripăduş refuză să discute cu jurnaliştii de la TIMPUL.

———————-

Interviu cu Zekeriya Kaya: „Trăiesc în Moldova în frică!”

„Vedeţi, nu-s nici oglinzile. Poate că astea şi trebuie cuiva, dar cine are nevoie de numere de înmatriculare?”, îmi spunea arătându-mi maşina, chiar a doua zi după incident, Zekeryia Kaya. El este convins că infractorii au dorit doar să-l mai avertizeze o dată ca să-şi ţină limba după dinţi.

– De ce nu admiteţi că maşina dvs. a fost atacată de nişte simpli hoţi?

– Maşina e parcată în faţa casei mele, unde de ani de zile, în fiece noapte, se află şi alte automobile. Niciodată şi nimănui nu i-au fost furate oglinzile… De bine, de rău, e centrul oraşului, iar hoţii umblă prin ascunzişuri. Mai ales că, în noaptea trecută, oraşul era plin de poliţişti. Adică, în ţara voastră venea vicepreşedintele SUA, iar cineva strica maşini – îmi pare un non-sens. Eu nu ştiu ce au făcut poliţiştii noaptea, dar cred că atacul a fost organizat de duşmanii mei. Eu am trecut prin cazuri neplăcute, despre care a scris şi presa. Cu dl Tripăduş am avut probleme. Cred că el acum se răzbună…

– Spuneaţi că Tripăduş v-a ameninţat cu moartea. De ce ar face-o?

– Tripăduş şi ai săi mă sună şi mă ameninţă permanent. Îmi spun că locul meu nu e în RM şi că trebuie să plec de aici. Mă atenţionează că am familie şi copil, îmi cer explicaţii – de ce dau interviuri, de ce comunic cu poliţia… Ei zic că guvernarea e deja a lor, că Plahotniuc şi Lupu le sunt prieteni. Prin minciuni, vor să mă sperie – să plec din RM şi să nu dau mărturii contra lor.

– De ce n-aţi anunţat poliţia de la bun început?

– Eu trăiesc în frică! Deşi vreau să fiu şi eu om liber, să mă bucur de drepturile mele, să-mi cresc un copil fericit. Am crezut că toate vor trece, dar azi am văzut că se întrece măsura. De aceea, am mers la procuratură şi le-am povestit totul. Le-am spus că nu se ştie ce va fi mâine cu mine…

– Dacă presiunile nu vor conteni, cum veţi proceda?

– Am să anunţ conducerea Moldovei şi a Turciei şi am să solicit protecţie. Dacă astăzi mi-au distrus maşina, mâine pot să-mi dea foc. Şi, dacă nimic nu se va schimba, nu am altă ieşire decât să plec… Cum poţi să investeşti şi să munceşti în Moldova, dacă noi am investit şi vedeţi ce se întâmplă?!. Am impresia că democraţia la voi nu funcţionează. Este ceva inexplicabil. Şi e mare păcat. De-ar fi fost altfel, demult s-ar fi pus punct dosarelor Tripăduş. Acest om îşi bate joc de alţii, dar rămâne liber… Oricum, consider că există şi în RM oameni corecţi, care vor pune capăt acestui dezmăţ.


———————–

Kaya a fost reţinut!
Poliţia s-a arătat deranjată de prezenţa presei mai dihai decât pe timpul lui Voronin…

Miercuri, poliţia l-a reţinut pe Zekeriya Kaya, acuzându-l că a sustras prin înşelăciune 5000 de euro de la nişte turci, pentru a le simplifica procedura de obţinere a permisului de şedere în RM. Kaya se declară nevinovat, apreciind învinuirile aduse ca pe o nouă încercare de a-l face să fugă din RM… O fi aşa sau altfel, alt lucru ne-a atras atenţia. Şi anume, faptul că, inexplicabil, vizita echipei TIMPUL la Comisariatul de poliţie Râşcani a trezit profundă agitaţie şi nemulţumire printre poliţiştii de acolo. Au fost amabili şi corecţi cu noi doar doi poliţişti: Igor Moraru, şeful adjunct al Direcţiei urmărire penală, şi Ghenadie Taburceanu, şeful poliţiei criminale.

În rest, ni s-a permis să intrăm, după care am fost daţi afară. Imediat după ce am intrat în comisariat, surprinzător, am fost sunaţi de Cernit Murat, turcul eliberat în dosarul „Heroina”, care încerca să ne convingă de culpa lui Kaya. Nu avea cine să-l anunţe atât de rapid despre sosirea noastră, decât poliţiştii. Am aflat apoi că soţia lui Cernit este avocata acuzatorilor, dar de ce poliţia trebuia să-l anunţe că au venit jurnaliştii şi care e rolul lui Cernit în această operaţiune încă e o enigmă. Mai mult, supăraţi de prezenţa noastră, poliţiştii strigau unii la alţii şi înjurau. Ni s-a interzis să-i filmăm. Când cameramanul lua imagini cu clădirea comisariatului, din hol se auzeau sudălmi la adresa sa. Periodic, ieşeau persoane care ne întrebau cât mai avem de gând să stăm acolo. Lucrurile au întrecut orice limite atunci când un poliţist, care s-a prezentat Gheorghe Apostu, ne-a poftit să intrăm în comisariat, ca să ne identifice… Spunea că vom fi fotografiaţi şi vom semna nişte hârtii. Executa neîndemânatic un ordin, fiindcă ne-a chemat la „cabinet” fără măcar să ne întrebe cine suntem. Doar pe urmă ne-a cerut buletinele de identitate. A profitat de faptul că unul dintre noi nu-l avea, spunând că, de fapt, ăsta e motivul identificării. Chipurile, legitimaţia de jurnalist nu e suficientă. Abia când am anunţat Ministerul de Interne, Apostu s-a retras. Chiril Moţpan, şeful Direcţiei relaţii publice a MAI, ne-a comunicat că poliţistul nu avea niciun drept să acosteze în asemenea hal nişte jurnalişti, care-şi fac datoria. Nu găsim altă explicaţie a acţiunilor lui Apostu decât ca pe o încercare de a ne intimida şi constatăm că ceva nu e în regulă cu reţinerea lui Kaya. De aceea, îl anunţăm oficial pe ministrul Alexei Roibu despre comportamentul inadecvat al subalternilor săi.

P.S. Miercuri seara, după ce a fost eliberat, Kaya a mai primit o avertizare. În timp ce el se afla la poliţie, cineva a tăiat cauciucurile maşinii sale… Astăzi, el este chemat iarăşi la comisariatul Râşcani.


————————————

Plahotniuc: „Nu voi trece cu vederea asemenea declaraţii”

Anterior, întrebat de TIMPUL dacă îl cunoaşte pe Tripăduş, prim-vicespicherul Vlad Plahotniuc ne-a răspuns: „Am auzit că se ascunde şi abuzează de numele meu, dar niciodată în viaţă nu l-am văzut, nu-l ştiu şi habar nu am cu ce se ocupă. Nu mă interesează şi nu vreau să fac cunoştinţă cu un astfel de om, însă asemenea declaraţii mă deranjează şi nu le voi trece cu vederea”. Între timp, dosarele Tripăduş tot se amână – fie învinuiţii, fie avocaţii, fie judecătorii se îmbolnăvesc sau pleacă brusc în concediu…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *