Spectacole

Viorel Cornescu: „La Satiricus m-am născut ca actor”

Este angajat la Teatrul Naţional „Satiricus I. L. Caragiale” de la înfiinţarea acestuia. Aici a jucat mai multe roluri: Mozart, Portarul, Călăul, Fratele în spectacolul „Ce e viaţa omului?” de Arkadi Arkanov, Snagarelle în „Căsătorie cu de-a sila” de J. P. Moliere, Tipul, Conul Petrache în „Triunghiul păcatului”, după Tudor Muşatescu, Lihasus, Parlamentarul I în „Hercule” de Fr. Durrenmat, Tomşa („Moţoc”, după Gr. Ureche, B. P. Hasdeu, C. Negruzzi şi V. Alecsandri), Translatorul („Care-s sălbaticii?” de Iulian Filip), Domnul X („SRL Moldovanul” de Nicolae Esinencu), Regele („Ciuleandra” de Liviu Rebreabu), Omul Negru, Fratele Putere („Moliere” de M. Bulgakov) ş.a. În 2003 a devenit laureat al Premiului de Stat pentru tineret în domeniul artei teatrale. În 2010, prin decret prezidenţial, i s-a conferit titlul de artist emerit.
 
Viorel Cornescu este unul dintre cei mai buni actori de la fostul teatru municipal „Satiricus I. L. Caragiale” care, de curând, a devenit naţional. Precum aţi observat din CV, într-un singur spectacol joacă mai multe roluri. Chiar şi în „Maestrul şi Margarita” de M. Bulgakov a fost şi Mefistofel, şi Woland. În piesa „Golanii revoluţiei moldave” de Constantin Cheianu a interpretat rolul lui Mihail Gorbaciov.

Sandu Grecu, fondatorul teatrului, ne-a spus nu o dată că Viorel Cornescu a făcut furori oriunde a jucat – la Roma, Londra sau Paris. El a efectuat turnee, împreună cu teatrul, în 14 ţări. „Este unul dintre artiştii de la teatrul nostru pe care îi stimez cel mai mult”, ne-a mai mărturisit directorul instituţiei.

Proverbial de modest, lui Viorel Cornescu nu-i place să discute despre rolurile sale. Solicitat de TIMPUL să ne vorbească despre rolurile pe care şi-ar dori să le joace, el ne-a răspuns la fel de modest şi sincer: „Mai bine e să nu visezi la roluri. Cel mai potrivit e să le ai în permanenţă, ca să le poţi juca cum îţi permite harul”, ne-a spus actorul.

În prezent, el lucrează la spectacolul „Pescăruşul” de A. P. Cehov. Întrebat de planuri pe viitor, el ne-a spus doar atât: „Nu vreau să promit nimic. Îmi place trupa, felul de a munci şi de a monta al lui Sandu Grecu. În acest teatru m-am format ca actor şi n-o să-l trădez niciodată”.
Viorel Cornescu s-a produs şi în câteva filme – „Prostia omenească”, în regia lui Ion Popescu, sau „Tenis cu moldovenii”, realizat, în 2010, de către un regizor englez, pe care spectatorul moldovean a avut ocazia să-l vizioneze săptămâna trecută la Cinematograful „Gaudeamus” din capitală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *