Interviu

Vitalia Pavlicenco: „Consiliul Unirii crede în dezideratul unionist”

– Ideea reanimării spiritului unionist pe o platformă largă a celor ce pledează pentru Unirea cu România aparţine domnilor Anatolie Revenco, vicepreşedinte al PNL, şi Ştefan Maimescu, fost deputat în Parlamentul care a votat Independenţa, membru al Consiliului Naţional al Unirii (CNU), creat în decembrie 1991 de către parlamentari de la Chişinău şi Bucureşti, printre care este şi dl Constantin Tănase, directorul TIMPULUI. Ne-am sfătuit şi cu dl Mircea Druc, preşedintele CNU, care e preşedinte al Consiliului Reîntregirii Româneşti, înregistrat la Bucureşti. Acest an este unul special, prin împlinirea a 200 de ani de la anexarea de către Imperiul Rus a unei părţi din Ţara Moldovei şi am dorit să consemnăm în comun, mai multe forţe, trista dată, considerând că e de datoria noastră să comemorăm tragicul destin al basarabenilor.

– Cum e conlucrarea membrilor Consiliului Unirii?
– Este foarte bună, are loc prin Internet, pe site-ul www.consiliul-unirii.ro, unde se înscriu zilnic noi membri – oameni de rând şi asociaţii. Avem partide-membre din R. Moldova şi România, extraparlamentare, deocamdată, cum ar fi inclusiv Partidul Poporului Dan Diaconescu din România, dar aşteptăm şi partidele parlamentare din cele două state româneşti. Se pare că există şi unele semne bune în acest sens, cum ar fi filiala de aici a PSD, unii membri ai PNL în România şi unii membri PL din R. Moldova. Este în afara oricărei îndoieli că, dacă ar adera la Consiliul Unirii PL din R. Moldova, PNL, PSD, PDL din România, putem spune că stânga din R. Moldova, care e contra Unirii, mă refer la PLDM, PD, PSD, PCRM, ar pierde teren. Avem un mare sprijin din partea comunităţilor româneşti de peste hotare – Italia, Grecia, Franţa, Norvegia, SUA, de la numeroase asociaţii, care au aderat la Consiliul Unirii. Toate aceste adeziuni pot fi văzute pe site-ul menţionat, la rubrica „Organizaţii şi persoane afiliate”, care se actualizează zilnic. Îi invităm pe toţi şi ţinem permanent legătura cu membrii noştri prin e-mail-uri şi SMS.

– Ce aţi spus la conferinţa de la Bucureşti?
– Am adresat conducerilor celor doua state româneşti un set de documente cu propuneri pentru consemnarea Zilei de 16 mai – prin declararea ei ca Zi de doliu, cu totul ce derivă de aici, ca şi conducerii de la Chişinău. Din păcate, a fost doar reacţia Partidului Liberal, care, însă, nu a invocat autorul ideii – Consiliul Unirii, eventual Forul Democrat al Românilor, care a făcut acelaşi lucru, fiind parte a CU. Din păcate, nu avem o conducere naţională verticală la Chişinău, o aşteptăm la Bucureşti, însă noi credem puternic în realizarea dezideratului Unirii şi vom acţiona, în continuare, pentru a crea Consilii teritoriale ale Unirii în toate localităţile din cele două state româneşti, în comunităţile de peste hotare, în care românii din R. Moldova şi cei din România trebuie să fie împreună. CU a adresat un apel către guvernele europene şi comunitatea internaţională şi a început colectarea de semnături pentru lichidarea consecinţelor Pactului Molotov-Ribbentrop.

– Care vă sunt impresiile după Marşul Demnităţii Naţionale de duminică?
– S-a muncit foarte mult. Prin apeluri telefonice, e-mail-uri, SMS. Noi, PNL, i-am salutat pe activiştii noştri din toate raioanele, aşa cum au făcut Forul Democrat al românilor şi Asociaţia Veteranilor Războiului-1992 „Tiras-Tighina”. Toţi cei opt copreşedinţi ai Consiliului Unirii – Ştefan Maimescu, ex-deputat, membru al Consiliului Naţional al Unirii-1991, membru al Consiliului Asociaţiei „Parlamentul-90”, preşedintele Asociaţiei socio-culturale „Maluri de Prut” din Italia, Anatol Caraman, locotenent-colonel, cavaler al Ordinului „Ştefan cel Mare”, preşedintele Asociaţiei Veteranilor Războiului-1992 „Tiras-Tighina”, Nicolae Dabija, scriitor, membru de onoare al Academiei Române, ex-deputat, membru al Consiliului Naţional al Unirii-1991, membru al Asociaţiei „Parlamentul-90”, preşedintele Forului Democrat al Românilor, preşedintele Forului Românilor de Pretutindeni, deţinător al Ordinului Naţional „Steaua României” în Grad de Cavaler, Gheorghe Mârzencu, ziarist, membru al Asociaţiei obşteşti „Memoria victimelor regimului totalitar comunist”, Gheorghe Viţă, jurist, preşedintele Uniunii Românilor din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, Vitalia Pavlicenco, doctor în filologia română, ex-deputat, deţinătoare a Ordinului Naţional al României „Pentru Merit” în Grad de Comandor, preşedintele PNL, Anatolie Revenco, vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, Valeriu Ciubotaru, preşedintele Partidului Naţional Român, Timotei Ţurcanu, inginer, şi mulţi-mulţi alţii au muncit şi au rămas impresionaţi, ca şi toată lumea, de numărul mare de oaspeţi din România şi de mai departe care au răspuns invitaţiei noastre pentru Marşul de la 13 mai şi spectacolul patriotic românesc de la Teatrul de Vară, de prezenţa florii intelectualităţii româneşti şi de voinţa oamenilor simpli. Aceştia înţeleg astăzi clar – nu este o altă cale de salvare a românilor basarabeni decât cea a Unirii, ca una a Demnităţii Naţionale, de reîntregire a Statului Român după atâtea experimente triste la care a fost supus acest popor – cuminte şi bogat spiritual. Unirea face Puterea – acesta e sloganul Consiliului Unirii.

A consemnat: Tatiana Corai 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *