Actualitate

Vlad Filat şi-a schimbat optica doar în două zile: “Este firesc să avem un consulat şi la Tiraspol”

Declaraţiile premierului survin după ce Dmitri Rogozin, trimisul Federaţiei Ruse la Tiraspol a declarat că intenţionează să discute cu autorităţile de la Chişinău posibilitatea deschiderii unui consulat al Rusiei în regiunea transnitreană.

„Au fost solicitări pe parcursul timpului, vreau să vă spun că şi din partea Ucrainei. Regiunea transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova şi aşa cum avem consulate la Bălţi, la Cahul, la Ungheni, este firesc să avem consulat şi la Tiraspol. Însă până ca acest lucru să se întâmple, urmează să avem un şir de reglementări care reies din situaţia reală ce ţin de asigurarea cu securitatea şi imunitate diplomatică a celor care funcţionează acolo. Deci, este un proces care urmează să-l discutăm. Solicitarea a fost auzită, urmează să gândim şi să venim cu o decizie în acest sens”, a declarat miercuri, 18 aprilie, Vlad Filat în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Premierul a menţionat că a discutat cu Dmitri Rogozin în calitatea lui de viceprim-ministru al Guvernului Federaţiei Ruse, dar nu în calitatea de reprezentant al Federaţiei Ruse la Tiraspol sau în calitatea de copreședinte al Comisiei mixte moldo-ruse.

,,Discuţiile au fost axate pe relaţiile noastre la nivel politic, pe dimensiunea economică şi desigur am discutat şi despre reglementarea conflictului transnistrean. Nu i-am spus nimic nou, fiindcă punctul nostru de vedere a fost şi rămâne unul neschimbat. Negocierile în formatul 5+2 urmează să aibă finalitate şi anume oferirea unui statut special pentru regiunea transnistreană în cadrul Republicii Moldova, stat independent, suveran şi integru”, a mai declarat Vlad Filat.

În ceea ce priveşte armata a 14-ea dislocată în regiunea transnitreană, premierul a spus că urmează a fi retrasă. ,,Aceasta reiese din toate angajamentele semnate de până acum, doar că face parte dintr-un proces, pe care trebuie să-l administrăm cu mare grijă şi profesionist. Şi aşa cum am demonstrat în această perioadă de timp, dacă îţi propui obiectiv şi mergi în realizarea lui cu o abordare profesionistă, având parteneri capabili să ajute realmente, nu declarativ, în realizarea acestui obiectiv, orice este posibil”, a menţionat prim-ministrul.

sursa: arena.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *