Internațional

Vom primi doar paşapoarte biometrice

Paşaportul biometric se deosebeşte de cel simplu prin faptul că acesta conţine un cip cu date biometrice care, pe lângă informaţia tradiţională despre titular, include o imagine digitală a feţei şi amprentele digitale, elemente menite să preîntâmpine falsificarea documentelor. Cetăţenii care au paşapoarte non-biometrice, eliberate pană la 1 ianuarie curent, vor putea circula cu ele până la expirarea termenului acestora.

Introducerea actelor biometrice a fost condiţionată de necesitatea sporirii nivelului de securitate a documentelor şi contracarării traficului de persoane. Potrivit Centrului Resurselor Informaţionale de Stat „Registru” din cadrul Ministerului Tehnologiilor Informaţionale, în 42 de oficii de documentare, de pe întreg teritoriul R. Moldova, a fost deja instalat utilajul necesar pentru înregistrarea fotografiei digitale şi a amprentelor digitale.

În urma susţinerii financiare din partea UE, costul paşapoartelor biometrice moldoveneşti s-ar putea reduce cu 33%. În prezent, potrivit datelor de la „Registru", costul perfectării unui paşaport biometric în timp de 30 de zile este de 850 lei; în timp de 15 zile – 1280 lei, în 10 zile – 1530 lei, în 5 zile – 1700 lei, în 24 ore – 2130 lei, în 8 ore – 2550 lei, iar în 4 ore – 2980 lei.

La începutul săptămânii, ÎPS Mitropolitul Vladimir a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că paşapoartele biometrice nu constituie un păcat şi nu îndepărtează cetăţenii de Dumnezeu. Totodată, ÎPS Vladimir a ţinut să menţioneze că creştinii nu trebuie să fie obligaţi să primească acest nou tip de document.

Asigurarea populaţiei din R. Moldova cu paşapoarte biometrice constituie o condiţie necesară pentru liberalizarea regimului de vize, negocierile pe marginea căreia au început la 12 ianuarie 2010 la Chişinău. Decizia de a introduce paşapoarte biometrice a fost adoptată de către UE pentru sporirea măsurilor speciale de securitate după atentatele din 11 septembrie 2001.

Dintre ţările UE, Germania este prima care a introdus în anul 2005 paşapoarte cu elemente suplimentare de securizare, cunoscute ca paşapoarte biometrice.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *